Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

"Det här är den mest välregisserade uteslutningen hittills"

- 27/01/2014, 14:49 -
Nyheter24:s Viktor Adolfsson.

Nyheter24:s Viktor Adolfsson.

Nyheter24:s Viktor Adolfsson skriver om uteslutningen av Marie Edenhager. Har SD-ledningen lärt sig läxan när folk ska sparkas?

Augusti 2013: Sverigedemokraternas medlemsutskott beslutar att bordlägga frågan om uteslutning av partistyrelseledamoten Marie Edenhager.

Den 22-24 november 2013: SD:s landsdagar i Västerås. Ombuden väljer en ny partistyrelse – utan Edenhager.

Den 27 januari 2014: Nyheter24 avslöjar att SD:s partistyrelse formellt utesluter Edenhager ur partiet.

Behövde de fem månader på sig för att ta upp den bordlagda frågan? Knappast. Uteslutningen av Edenhager är kanske den mest välregisserade hittills.

En utesluten partistyrelseledamot är en stor grej. En utesluten före detta partistyrelseledamot är inte lika stor. Det är klart att SD-ledningen är medvetna om detta.

Här finns ingen Erik Almqvist som köps ut. Här finns ingen Patrik Ehn som skär upp sår i redan infekterade ideologiska splittringar.

Det här handlar om en högt uppsatt partimedlem som gradvis fasats ut och nu till slut tvingas lämna helt.

Hon har varit ordförande för medlemsutskottetgruppledare i Dalarnas landsting, ordförande för SD Dalarna-Västmanland och partistyrelseledamot. Nu när hon utesluts är det "bara" posterna som ordförande för lokalföreningen i Borlänge, samt gruppledare i Borlänge kommun, kvar.

Det har genom åren märkts att Edenhager inte varit särskilt omtyckt bland de egna. Hon kuppades bort både från gruppledarposten och från styrelsen i Dalarna-Västmanland. 

Kanske beror det på den förskingring som ligger till grund för uteslutningen. Kanske beror det på hur hon är som ledare.

Man kan dock konstatera att SD centralt blivit ganska duktiga på hur man smärtfritt utesluter tunga representanter.

Men det går inte att nå alla de positioner Edenhager haft utan att vara omtyckt ute i landet. Frågan är därför vad som händer nu för de representanter som försökte välja om henne som ordförande i Dalarna-Västmanland, eller de som arbetar under henne i Borlänge.

Många i partitoppen har längtat efter den här dagen, det är en sak som är säker. 

Det intressanta nu är hur Edenhager själv, och de som stöttat henne genom åren, reagerar.

De lär nog inte bry sig om att uteslutningen varit välregisserad.