Nyheter24:s Viktor Adolfsson.
Nyheter24:s Viktor Adolfsson.

"Det här är den mest välregisserade uteslutningen hittills"

Nyheter24:s Viktor Adolfsson skriver om uteslutningen av Marie Edenhager. Har SD-ledningen lärt sig läxan när folk ska sparkas?


Viktor Adolfsson

Viktor Adolfsson är reporter på Nyheter24 med fokus på politik och internet.

Följ honom på twitter @viktorado.

Augusti 2013: Sverigedemokraternas medlemsutskott beslutar att bordlägga frågan om uteslutning av partistyrelseledamoten Marie Edenhager.

Den 22-24 november 2013: SD:s landsdagar i Västerås. Ombuden väljer en ny partistyrelse – utan Edenhager.

Den 27 januari 2014: Nyheter24 avslöjar att SD:s partistyrelse formellt utesluter Edenhager ur partiet.

Behövde de fem månader på sig för att ta upp den bordlagda frågan? Knappast. Uteslutningen av Edenhager är kanske den mest välregisserade hittills.

En utesluten partistyrelseledamot är en stor grej. En utesluten före detta partistyrelseledamot är inte lika stor. Det är klart att SD-ledningen är medvetna om detta.

Här finns ingen Erik Almqvist som köps ut. Här finns ingen Patrik Ehn som skär upp sår i redan infekterade ideologiska splittringar.

Det här handlar om en högt uppsatt partimedlem som gradvis fasats ut och nu till slut tvingas lämna helt.

Hon har varit ordförande för medlemsutskottetgruppledare i Dalarnas landsting, ordförande för SD Dalarna-Västmanland och partistyrelseledamot. Nu när hon utesluts är det "bara" posterna som ordförande för lokalföreningen i Borlänge, samt gruppledare i Borlänge kommun, kvar.

Det har genom åren märkts att Edenhager inte varit särskilt omtyckt bland de egna. Hon kuppades bort både från gruppledarposten och från styrelsen i Dalarna-Västmanland. 

Kanske beror det på den förskingring som ligger till grund för uteslutningen. Kanske beror det på hur hon är som ledare.

Man kan dock konstatera att SD centralt blivit ganska duktiga på hur man smärtfritt utesluter tunga representanter.

Men det går inte att nå alla de positioner Edenhager haft utan att vara omtyckt ute i landet. Frågan är därför vad som händer nu för de representanter som försökte välja om henne som ordförande i Dalarna-Västmanland, eller de som arbetar under henne i Borlänge.

Många i partitoppen har längtat efter den här dagen, det är en sak som är säker. 

Det intressanta nu är hur Edenhager själv, och de som stöttat henne genom åren, reagerar.

De lär nog inte bry sig om att uteslutningen varit välregisserad.

/
/
/
/
Senaste nytt

Här är Moderaternas raderade Instagraminlägg – gjorde ”Spotify wrapped” om skjutningar

Polisen rapporterar om brand, Klippan

1 timme sedan
"Badvägen. Brand i flerfamiljshus.", skriver polisen på sin hemsida.

S: Regeringens biståndsstopp tom symbolpolitik

1 timme sedan
Biståndsmyndigheten Sidas granskning visar att inga svenska biståndspengar går till terrorverksamhet i de palestinska områdena. Nu kräver Morgan Johansson, utrikespolitisk talesperson för Socialdemokraterna, att regeringen och Sverigedemokraterna återupptar utvecklingsbiståndet.

Domstol: Trump kan åtalas för stormningen

1 timme sedan
Donald Trump kan inte luta sig mot immunitet i rättsliga mål som gäller stormningen av Kapitolium den 6 januari 2021. Det slår en federal appellationsdomstol fast, och öppnar för nya åtal mot expresidenten.

Munter avslutning på börsveckan i New York

1 timme sedan
Kurserna på den amerikanska börsen steg på fredagen sedan centralbankschefen Jerome Powell i ett tal antytt att styrräntan förblir oförändrad vid bankens nästa möte i december. Powell sade samtidigt att det är för tidigt att blåsa faran över när det gäller inflationen och att räntesänkningar knappast är aktuella inom den närmaste tiden.

FN avslutar fredsinsatsen i Sudan

1 timme sedan
FN:s säkerhetsråd har beslutat att avsluta den fredsbevarande insatsen i det av inbördeskrig sargade Sudan. Beslutet togs på fredagskvällen när rådet möttes i New York.