Lördag 18 Sep
Stockholm

Christopher, 20: "Därför röstar jag på Centerpartiet"

Christopher Hederström.
Christopher Hederström. Foto: Privat

Christopher Hederström, 20 år, är datortekniker, högstadievikarie och blivande student. I höst kommer han troligen att rösta på Centerpartiet. För Nyheter24 förklarar han varför.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Hur röstar du?

Det är supervalår i år. Med supervalår menas att Sverige har Europaparlamentsval och nationella allmänna val samma år. Den 25 maj hålls val till Europaparlamentet och den 14 september hålls val till riksdag, kommun- och landstingsfullmäktige. 

I samband med supervalåret vill Nyheter24 visa upp valfrågorna ur väljarnas perspektiv. Därför publicerar vi en artikelserie där väljare från de tio största partierna får svara på 14 likadana frågor om hur de tänkt rösta och varför.

Urvalet bland väljarna är gjort efter att de själva tagit kontakt med Nyheter24.

Här är del ett: FItvå: FPtre: Vfyra: SDfem: S.

SVERIGE. Supervalåret är här och i takt med det har Nyheter24 intervjuat läsare angående deras syn på politiken, deras hjärtefrågor och tankar kring riksdagsvalet i september. 14 frågor och 14 svar där väljarna får komma till tals.

20-årige Christopher Hederström bor i Stenungsund utanför Göteborg. Han jobbar som datortekniker och högstadievikarie och ska börja studera till lärare. Han är ännu inte hundra procent säker på hur han kommer att rösta, men det lutar åt Centerpartiet.

Här förklarar han varför.

– Jag gillar Centerpartiets idéer om decentralisering och långsiktiga reformer. Det känns som om en maktfördelning utåt eller nedåt i organisationsstrukturen vore en klart effektivare metod till hur landet ska styras. 

– Men samtidigt så har jag en realistisk syn på samhället i dag, man läser om skjutningar, hög kriminalitet i "problemområden" och helt plötsligt tycker folk att polisen är dumma i huvudet, politikerna är dumma i huvudet, etcetera. Givetvis ska man kämpa för ett utopiskt samhälle men man måste göra det på ett realistiskt sett. Det är också därför vill jag rösta på Centerpartiet, mycket av deras partiprogram är uppbyggt på reformer som på långt håll kommer vara fördelaktiga för Sverige och samhället i stort.

– Tyvärr har de blivit alldeles för höger för min smak och jag känner mig inte riktigt hemma där längre. Tack vare min datortekniska utbildning och genuina intresse för IT-säkerhet har jag fått upp ögonen för sakpartiet Piratpartiet. Och när min realistiska världsbild efter att ha följt polishat och våldtäktsdomar blivit allt mer pessimistisk säger jag till mig själv: "Sak före ideologi" - kanske är det bättre att till hundra procent arbeta med en sak i taget som man vill ändra på?

Har du röstat på Centerpartiet tidigare? 

– Detta är första gången jag röstar.

Vilka är dina främsta hjärtefrågor? 

– Kvinnoförnedring, rasism och polishat. Dumhet är botbar!

Hur stor roll spelar partiledaren för ditt val av parti? 

– Jag väljer parti efter deras ideologi eller sakfråga, inte efter personen som representerar partiet.

Vilka frågor tror du kommer att bli viktigast i valet 2014?

– Det senaste PISA-resultatet kommer helt klart påverka vad som kommer att diskuteras och en av de stora frågorna kommer således vara skola. Tyvärr gissar jag på att många kommer att beskylla kommunerna för vad som hänt och rösta för ett förstatligande.

– Som alltid kommer segregation och integration att vara två stora frågor. Alla skandaler och händelser under 2013 kommer säkerligen att blossa upp igen som hett ämne för debatt.

Vad tycker du om det politiska klimatet i dag?

– Jag har en lite för dålig uppfattning om det politiska klimatet för att yttra mig om det tyvärr.

Tittar du på exempelvis partiledardebatter?

– Det händer att jag gör det. Framförallt när det gäller för mig viktiga frågor såsom statliga löner, försvarsbudget, Sverigedemokraterna och relationer till utlandet.

Brukar du göra "valtest" på nätet – och har du i så fall följt resultaten av dem?

– Nej, det har jag inte gjort.

Vad skulle du säga behövs mest inom politiken? Vad behöver politikerna göra för att just du ska lockas att rösta på dem?

– Jag saknar verkligen jordnära politiker som utstrålar värme. Kommunalpolitiker är långt mycket bättre på detta än de som gottar sig i Stockholm. Sedan saknar jag även någon som verkligen brinner för sin sak – någon med en motivation utöver pengar, någon som kan knyta sin näve och slå problemet i magen. Nu talar jag inte direkt om ett brinnande tal i Braveheart-typsnitt, bara lite mer ambition och känsla för din kärnfråga.

Vad skulle kunna få dig att byta parti?

– Om det som jag förutspått kommer att inträffa så kommer majoriteten av partierna att visa intresse för att förstatliga skolor, än så länge är det bara Folkpartiet som gör detta så vitt jag vet. Om inte Centerpartiet då står upp för sin sakfråga utan i stället följer med strömmen i hopp om att utöka sina chanser till ett samarbete överger jag dem omedelbart.

Vad skulle kunna få dig att byta "block"?

– Jag tycker mig själv stå någonstans mellan båda blocken – men skulle jag verkligen tvingas välja mellan höger och vänster så skulle jag nog köra på de röda. Jag kan inte motivera hur eller varför, det känns bara mer naturligt.

Har du förtroende för politikerna?

– Jag har fullt förtroende för att Sverige har och kommer rösta fram politiker med humana och moderna åsikter som gör sitt bästa för att leda ett helt land, ja. Det är inte som om jag kan göra det bättre.

Vad handlar politik om för dig? 

– Något av en kliché kanske men att göra samhället till en bättre plats. 

Hur söker du information kring vilket parti som passar dig bäst? 

– Deras hemsidor, debatter och krönikor skrivna av medlemmarna.

Kommentera
Kopiera länk
Dela