Onsdag 22 Sep
Stockholm

Störst förtroende för Reinfeldt – men Löfven närmar sig

Löfven är på frammarsch.
1 av 3
Löfven är på frammarsch. Foto: TT BILD
Stefan Löfven (S).
2 av 3
Stefan Löfven (S). Foto: TT
Fredrik Reinfeldt (M).
3 av 3
Fredrik Reinfeldt (M). Foto: Scanpix

Enligt en ny undersökning närmar Stefan Löfven sig Fredrik Reinfeldt i statsministermatchen – och nu tror fler väljare att han har störst möjlighet att få genomslag för sin politik i riksdagen.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Så gick mätningen till:

Ipsos ställde fem frågor till 1 130 väljare mellan den nionde och 20 januari 2014.

De tillfrågade fick då välja vem av Fredrik Reinfeldt och Stefan Löfven som de trodde var bäst på respektive fråga.

Frågorna:

Företräda Sverige utomlands:
Löfven: 20 % (+ 5 )
Reinfeldt: 58 % (+-0)

Leda Sverige i händelse av en allvarlig kris:
Löfven: 28 % (+8)
Reinfeldt: 43 % (-3)

Leda regeringens arbete:
Löfven: 33 % (+7)
Reinfeldt: 42 % (-2)

Skapa en majoritet för sin politik i riksdagen:
Löfven: 44 % (+11)
Reinfeldt: 32 % (-4)

Ingjuta hopp om en bättre framtid för oss som bor i Sverige:
Löfven: 48 % (+9)
Reinfeldt: 28 (-4)

En ny undersökning från Ipsos, genomförd på uppdrag av Dagens Nyheter, visar att statsminister Fredrik Reinfeldt fortfarande har ett högre förtroende för att leda regeringens arbete än vad statsministerkandidaten Stefan Löfven har.

"Svagt samlat stöd för alliansen"

Men jämfört med tidigare undersökningar minskar avståndet – och samma nya undersökning visar även att väljarna tror att Socialdemokraternas partiledare har större möjlighet att skapa en majoritet för sin politik i riksdagen jämfört med Reinfeldt.

– Det rådande opinionsläget gör det svårare för Fredrik Reinfeldt att hävda att alliansen är det enda trovärdiga regeringsalternativet. Med svagt samlat stöd för alliansen och två partier under riksdagsspärren kan Stefan Löfven skicka frågan i retur till statsministern, säger David Ahlin, opinionschef på Ipsos, till Dagens Nyheter och fortsätter:

–  Det är inte bara det att Stefan Löfven stärker sin position, Fredrik Reinfeldt noterar dessutom en statistisk signifikant minskning när det gäller att få ihop en majoritet för sin politik i riksdagen.

Löfven en svårare motståndare än Sahlin

Reinfeldt har dock fortfarande ett större förtroende när det gäller att företräda Sverige utomlands och att leda landet i en händelse av en allvarlig kris. Däremot tycker väljarna, enligt Ipsos undersökning, att Löfven är bättre på att ingjuta hopp om en bättre framtid.

Sammantaget ökar Löfven inom samtliga fem områden som ingick i mätningen, något som gör att han står bättre rustad för att besegra Reinfeldt än vad hans företrädare gjorde.

– Mätningen visar att Stefan Löfven stärker sin ställning som statsministerkandidat. Jämfört med Mona Sahlin är Stefan Löfven en svårare motståndare för Fredrik Reinfeldt, säger David Ahlin till Dagens Nyheter.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Vem vill du se som statsminister?