Talla Alkurdi, förbundsordförande Socialdemokratiska studentförbundet
Talla Alkurdi, förbundsordförande Socialdemokratiska studentförbundet - Foto: Klas-Herman Lundgren / Klas-Herman Lundgren

Förbannade studenter Facebook-rasar efter Borgs besked

Facebookgruppen "Nej tack till sänkt studiestöd" gör gilla-succé efter finansministerns besked om sänkt studiebidrag. – Det är en bra metod för att mobilisera sig, säger Talla Alkurdi, ordförande för S-studenter, som står bakom gruppen, till Nyheter24.


Grupper som engagerar

Facebookgrupper som engagerar och manar till debatt, oavsett ämne, fortsätter att ploppa upp.

Alltifrån människor som rasar mot särskrivningar, till folk vars hjärta klappar extra hårt för utsatta djur till eftersvall efter mer eller mindre stora nyhetsskandaler.

Nyheter24 har uppmärksammat flera av dem och samtidigt pratat ansvar med Facebook gällande grupper som har en förmåga att spåra ur. Läs mer här.

SVERIGE. På torsdagen meddelade finansminister Anders Borg att regeringen väljer att sänka bidragsdelen i studiestödet med 300 kronor. I stället ersätts summan med lån, samtidigt som hela lånedelen höjs med 1 000 kronor. Något som fått många studenter att gå i taket

En av dem är ordföranden för Socialdemokratiska studentförbundet, Talla Alkurdi som tidigt på förmiddagen valde att starta Facebookgruppen "Nej tack till sänkt studiestöd".

En grupp som på mindre än ett halvt dygn fått över 20 000 medlemmar.

Facebook som politisk plattform

När Nyheter24 ringer upp Alkurdi är hon positivt överraskad över att gruppen på kort tid vuxit sig så pass stor.

Är det en effektiv politisk metod att starta en Facebookgrupp?

– Jag tror att det är en effektiv metod för att mobilisera sig för att hitta rörelser som behövs.

Är det inte ett billigt grepp att ta till?

– Till viss del kanske det är det. Men när det kommer till att mobilisera sig för att kunna kritisera hur samhället och den här gången staten agerar så tror jag att det är en bra metod, säger Talla Alkurdi till Nyheter24 och fortsätter:

– Det är svårt att mobilisera sig nu i tider då arbetsgivare skickar ut brev som neutraliserar politiken. Då tror jag att det är viktigt att kunna få ut en aktion i forum som dessa, där allmänheten får möjlighet att diskutera.

Ansvaret växer med storleken

Nyheter24 har vid upprepade tillfällen skrivit om Facebookgrupper som på kort tid blivit extremt stora. Både politiska och ickepolitiska. Oavsett innehåll är dock ett återkommande tema problemet med att lyckas hålla koll på innehållet i takt med att grupperna växer. Något som Alkurdi säger sig vara medveten om.

– Just den här gången hade vi inte en strategi innan vi startade gruppen, nej. Men däremot så ser jag att fler och fler som startar grupper har en noggrann strategi för hur man modererar kommentarer och ser till att det hålls en god ton och så. Det tycker jag är klokt.

Men just nu har ni bara allmän koll i stället för strategi?

– Ja men precis, visst är det så. Det har vi. 

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Nio års fängelse för grova brott på hotell

Fem års fängelse – hade 11 ton sprängmedel

Två män i Haparanda döms till fängelse efter att ha förvarat tonvis med sprängmedel utan tillstånd.

Begränsad attack mot Iran – därför skedde den

Flera mål i Iran har attackerats med drönare. Anfallet är enligt amerikanska och israeliska mediekällor Israels svar på Irans attack i helgen.

Ica-butikens kaxiga hån: ”Halstabletter bra mot skånska"

Ica Kvantum Skellefteå ritkar en rejäl känga mot alla skåningar och SAIK:s motståndare Rögle inför SM-finalen i hockey. – Ett säkert vårtecken, säger butikschefen Alexander Björck.

Polisen rapporterar om trafikolycka, Växjö

"Två personbilar kolliderar i rondellen på Söderleden.", skriver polisen på sin hemsida.

Uppgifter: Israel laddar upp kring Rafah

Israel bombar och laddar nu tydligt upp militärt runt flyktingtäta Rafah, rapporterar Al Jazeera från staden. Det ökar oron för att en stor offensiv är på gång i södra Gazaremsan.