SD blev kuppat – av "MC-gäng eller raggare".
SD blev kuppat – av "MC-gäng eller raggare". - Foto: TT Bild/Montage

SD-styrelse kuppad av 20 nya medlemmar: "Motorcykelgäng eller raggarklubb"

Enligt uppgifter ska Sverigedemokraterna i Kungsbacka ha kuppats – av ett antal personer som beskrivs som "ett knuttegäng i skinnvästar med döskallar på"


"Röstkupp"

Norra Halland har pratet med den tidigare partimedlemmen Lars Colliander som var med på mötet.

– Det var en röstkupp, men i min ålder bryr jag mig inte så mycket. Det var det allmänna intrycket att det var knuttar som kom och tog över mötet, säger han till tidningen.

KUNGSBACKA. När Sverigedemokraterna i Kungsbacka samlades för ett årsmöte dök plötsligt 20 nya medlemmar upp och röstade, tvärtemot valberedningens förslag, fram en helt ny styrelse.

– På årsmötena brukar det vara mellan 12 till 15 personer. Plötsligt dök det upp 20 personer som aldrig deltagit tidigare, ett MC-gäng eller en raggarklubb. De valde bort hela styrelsen, tillsatt sig själva och har nu kontroll över valfonden som ligger på flera hundra tusen kronor, säger en källa till Norra Halland.

Tidigare ordföranden vill inte kommentera

Förslaget var att att den före detta ordföranden Thord Brynielsson skulle fortsätta, något som alltså inte blev fallet.

– Jag kan bara konstatera att valberedningens förslag inte fick majoritet på årsmötet, säger Brynielsson, som inte vill kommentera mötet ytterligare, till Norra Halland.

"Skinnvästar med döskallar på"

Enligt källor till Norra Halland ska det handla om personliga motsättningar inom partiet.

– Det här är bara början. Man vill åt Thord Brynielssons plats på listan till riksdagen. Så då har Maya Markiewicz, vice ordförande, sparkat styrelsen med hjälp av ett knuttegäng i skinnvästar med döskallar på, säger en källa till tidningen.

"Kan inte annat än skratta"

Markiewicz menar på att inga konstigheter skett.

– Röstkupp och mc-knuttar. Det var ju spännande, jag kan inte annat än att skratta. Vi var 32 stycken som hade röstlängd, och sen var det fyra personer som blev bortvalda. Det var noga genomtänkt och genomarbetat av medlemmarna, säger hon till Norra Halland.

"Inte intresserade av politik"

Ny ordförande är nu James Kujansuu som beskrivs som ”en tidigare okänd medlem helt utan föreningsvana”, av en källa till till Norra Halland.

– De nya medlemmarna är inte intresserade av politik, de har aldrig gjort någonting för partiet. Det här är en kupp för att ta över föreningen, och det här är bara början. Det kommer hända på fler platser i landet där man bara gör rent på listan och föreningen tas över. Men det ska bli spännande att se hur Per Ödman och de andra, ska möta knuttarna i fullmäktige, säger en källa till Norra Halland.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Max hamburgares stora ändring – första gången på 15 år

Så blev Skövde ett mecka för spelskapare

De når miljoner och omsätter miljarder. Spelbranschen blomstrar i Skövde, som blivit Sveriges tredje största spelstad. Skövde är känt för att vara ett ställe där man kan förverkliga sin dröm, säger spelaffärsutvecklaren Marcus Toftedahl.

Mathems ändring får kunderna att rasa: "Slutar handla"

Mathem har bytt ut sina påsar mot kartonglådor – något som inte går hem hos alla kunder. Men enligt företaget gör förändringen att fler prissänkningar blir möjliga. – Här är lådorna en viktig nyckel, säger Lotta Olofsson, kommunikationschef på Mathem, till Nyheter24.

Polisen rapporterar om djur, Stockholm

1 timme sedan
"Flera samtal kom in om lösa hästar på Östermalm.", skriver polisen på sin hemsida.

Mätta flyttfåglar kommer rekordtidigt

1 timme sedan
Många flyttfåglar har anlänt till Sverige omkring tre veckor tidigare än normalt. Men det är inte den svenska våren som lockar. Förklaringen finns förmodligen att hämta i det varmare klimatet.

Flicka fastnade i torktumlare

2 timmar sedan
En flicka har fastnat i en torktumlare i Gideonsberg i Västerås. Det skulle dröja över en halvtimme innan hon kom loss.