Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

"Jag ser upp till kvinnor som vågar rucka på invanda mönster"

Maud Olofsson pratar om kvinnliga förebilder.
1 av 3

Maud Olofsson pratar om kvinnliga förebilder.

TT Bild

Karin Söder var Sveriges första kvinnliga utrikesminister.
2 av 3

Karin Söder var Sveriges första kvinnliga utrikesminister.

TT Bild

Hillary Clinton ses som en förebild för kvinnligt ledarskap.
3 av 3

Hillary Clinton ses som en förebild för kvinnligt ledarskap.

TT Bild

Nyheter | 08/03/2014 08:03

Före detta centerledaren och vice statsministern Maud Olofsson om vad som inspirerar henne och vem som fick henne att våga satsa på politiken.

Sverige har i dag åtta riksdagspartier. Av dessa åtta har ett parti en kvinnlig partiledare och ett annat ett kvinnligt språkrör, en ledarroll som delas tillsammans med en man.

Procentuellt är kvinnorna minst sagt underrepresenterade bland politiska ledare. Sverige har aldrig haft en kvinnlig statsminister. Det närmsta vi kommit är en vice. Av de kvinnliga vice statsministrar vi haft var Maud Olofsson den senaste.

För Nyheter24 berättar hon om vilken kvinna som betytt mest för henne och som fått henne att verkligen våga satsa på politiken.

– Jag har en kvinnlig förebild och har haft det inte minst under min tid som partiledare. Det är Karin Söder som var Sveriges första kvinnliga partiledare för Centerpartiet och också Sveriges första kvinnliga utrikesminister.

På vilket sätt har Karin Söder inspirerat dig?

– Hon visade mig att kvinnor kunde bli och vara partiledare vilket gjorde det enklare för mig när jag blev tillfrågad om att själv bli partiledare 2001. Hennes tydliga engagemang i internationella frågor och inte minst för kvinnor och barn smittade av sig på mig och det är jag tacksam för.

Ser upp till kvinnor som vågar ta plats

Under tiden som vice statsminister och partiledare var Olofsson känd för att våga vädra sina åsikter och ta sin plats. Egenskaper som hon även värderar högt hos andra. 

– Jag ser upp till kvinnor som är modiga och vågar rucka på gamla invanda mönster. Som vågar ta plats och ledarskap oavsett nivå. 

Vad vi kan göra i det dagliga för att få kvinnor att ta större plats?

– Mina råd till kvinnor och hur vi ska få fler kvinnor att ta ledarskap har jag, tillsammans med en rad kvinnor inom ramen för ICWBL, Hillary Clintons råd för women business leadership, utvecklat i goldenrules.se. Där finna enkla tips på hur vi i vardagen ska lyfta fram fler kvinnor. Gå in och skriv på och tipsa andra att göra detsamma.