Sundhage, Green Tregaro, Parks och Clinton – några av de som hyllas.
1 av 12
Sundhage, Green Tregaro, Parks och Clinton – några av de som hyllas. - Foto: AP / TT / Montage
Annie Lööf hyllar Hillary Clinton.
2 av 12
Annie Lööf hyllar Hillary Clinton. - Foto: AP / TT
Jonas Sjöstedt hyllar Rosa Parks, här på bild efter att hon gripits för att hon inte lämnade sin bussplats till en vit man.
3 av 12
Jonas Sjöstedt hyllar Rosa Parks, här på bild efter att hon gripits för att hon inte lämnade sin bussplats till en vit man. - Foto: AP / TT
Caroline Szyber (bilden) hyllar sin mamma.
4 av 12
Caroline Szyber (bilden) hyllar sin mamma. - Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT
Ylva Johansson hyllar Pia Sundhage.
5 av 12
Ylva Johansson hyllar Pia Sundhage. - Foto: Adam Ihse / TT
Stefan Löven hyllar Anna Lindh.
6 av 12
Stefan Löven hyllar Anna Lindh. - Foto: Bertil Ericson/SCANPIX
Jan Björklund hyllar Selma Lagerlöf.
7 av 12
Jan Björklund hyllar Selma Lagerlöf. - Foto: TT
Göran Hägglund hyllar partikamraten Angela Merkel.
8 av 12
Göran Hägglund hyllar partikamraten Angela Merkel. - Foto: Michael Sohn / AP / TT
Tomas Eneroth hyllar Emma Green Tregaro (och hennes naglar).
9 av 12
Tomas Eneroth hyllar Emma Green Tregaro (och hennes naglar). - Foto: ERIK MŅRTENSSON / TT
Hillevi Larsson hyllar Sofia Rapp Johansson.
10 av 12
Hillevi Larsson hyllar Sofia Rapp Johansson. - Foto: Bertil Enevåg Ericson / TT
Maria Abrahamsson hyllar Ebon Andersson.
11 av 12
Maria Abrahamsson hyllar Ebon Andersson. - Foto: Wikimedia Commons
Jens Holm hyllar Laura Poitras.
12 av 12
Jens Holm hyllar Laura Poitras. - Foto: AP / TT

Från Sundhage till Clinton – toppolitikerna hyllar sina förebilder

I dag är det internationella kvinnodagen. Nyheter24 lät Sveriges toppolitiker hylla någon av sina kvinnliga förebilder. Här är svaren, från bland andra Jan Björklund, Annie Lööf, Jonas Sjöstedt och Caroline Szyber.


Hylla en kvinna med #kvinna24

Vilken kvinna har betytt mest för dig? Vem är din förebild?

En politiker, en mamma, syster, flickvän, kollega, rättskämpe. Du vet bäst.

Passa på att hylla henne i dag, det förtjänar hon. Posta en bild under hashtaggen #kvinna24 och sprid på Instagram, Facebook, Twitter. 

Visa att du också är för jämställdhet. Hylla någon du ser upp till.

Annie Lööf (C), partiledare och näringsminister:

– Hillary Clinton. Förhoppningsvis USA:s nästa, och därmed första kvinnliga, president. Hon har både visat vägen genom sitt eget ledarskap och drivit på för flickors och kvinnors rättigheter världen över.

Jonas Sjöstedt (V), partiledare:

– Rosa Parks, för sitt mod och sin kamp för allas lika rättigheter. 

Caroline Szyber (KD), riksdagsledamot:

– Svårt nämna någon känd person jag inspireras av vardagshjältar som väljer bort den trygga och inrutade vardagen exempelvis läkare som åker till Afrika med Läkare utan gränser. I min närhet vill jag hylla min mamma som alltid gjort vad hon har velat och lyckats kombinera familj och arbete.

Ylva Johansson (S), riksdagsledamot:

– Jag vill hylla Pia Sundhage – en pionjär inom damfotbollen och en förebild som ledare. Pias betydelse för damfotbollens utveckling kan knappast överskattas.

Stefan Löven (S), partiledare:

- Anna Lindh är en förebild för mig och många andra. Hon var modern, modig och kunnig. Jag tror Sverige hade varit ett mer progressivt land i dag om hon hade levat.

Jan Björklund (FP), utbildningsminister och partiledare:

Selma Lagerlöf - författare, folkpartist och förkämpe för kvinnlig rösträtt.

Göran Hägglund (KD), socialminister och partiledare:

– Jag vill använda det här utrymmet till att hylla Angela Merkel. Hon har tagit sig från förtrycket i DDR till den mansdominerade tyska politikens högsta topp, och hon har hela tiden överträffat förväntningarna.

Tomas Eneroth (S), riksdagsledamot:

– Jag vill särskilt uppmärksamma Emma Green Tregaro och hennes civilkurage under Friidrotts-VM i Ryssland. I en idrottsvärld som alltför ofta avstår från att se politiskt förtryck och orättvisor visade Emma på den enskilda idrottarens möjligheter att inför världens ögon markera viktiga värderingar om människors lika värde.

Hillevi Larsson (S), riksdagsledamot:

– Sofia Rapp Johansson, född 1980, nu rosad författare, sångerska och Spoken Word artist. Då vanvårdat fosterbarn. Mellan 7-17 års ålder misshandlades hon och våldtogs och om igen medan myndigheterna tittade åt andra hållet. Hela hennes liv har varit en kamp för att överleva och resa sig igen. Förutom sitt skapande så driver hon också en rättsprocess mot myndigheterna som svek henne som barn. Drivkraften är att inget barn ska utsättas för det hon tvingats gå igenom. Hon är aktuell med filmen "Att skära sig fri" som hade premiär i torsdags och handlar om hennes liv. Sofia är den starkaste och modigaste kvinna jag träffat!

Maria Abrahamsson (M), riksdagsledamot:

– Ebon Andersson (1896-1969) - flickan från Masthugget som blev akademiker, riksdagsman och Högerkvinnoledare. Ebon gav inte upp förrän hennes förslag gick igenom och tyckte bättre om människor som ”mer liknade blodapelsiner än likslipade glasprismor”.

Jens Holm (V), riksdagsledamot: 

– Jag vill särskilt lyfta fram den nordamerikanska journalisten Laura Poitras som så konsekvent har rapporterat kring NSA:s övervakning. Hon var en av de första som fick unik tillgång till Edward Snowdens hemliga material om NSA. Utan hennes insatser skulle vi veta mycket mindre om det övervakningssamhälle som vi nu lever i. 

/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Buss körde av bro i Sydafrika – 45 döda

Ryskt veto stoppar FN-övervakning av Nordkorea

Ryssland har stoppat förnyandet av en grupp FN-experter som övervakar internationella sanktioner mot Nordkorea.

Indiens opposition: Demokratin i fara

En knapp månad innan jättelandet Indien går till val har en av de ledande oppositionspolitikerna häktats. Flera protestmarscher har utlysts och en samlad opposition varnar för att demokratin står på spel.

Japansk blöjtillverkare satsar på vuxna

1 timme sedan
Antalet nyfödda barn i Japan är så få att en av landets blöjtillverkare väljer att hårdsatsa på sina vuxenprodukter i stället.

Ruttet påskägg för stockholmarna: Kommunchef tappade bort miljard

1 timme sedan
Nyheter24 har intervjuat Karin Wanngård, Socialdemokraternas finansborgarråd i Stockholms Stad om miljardförlusten i upphandlingen inom bland annat avloppssystemen under staden som tredubblats i pris från en halv miljard, till 1,4 miljarder. Chefen som godkände beslutet gick bakom ryggen på de valda politikerna. - Det som framkommit är oerhört allvarligt, säger Karin Wanngård, som får städa upp efter fadäsen.

Expert: Större risk för flygkrasch än broras

1 timme sedan
Brokollapsen i Baltimore har chockat en hel värld. Risken för en liknande händelse i Sverige är nästintill obefintlig, enligt Raied Karoumi, professor i brobyggnad. Risken för att ett flygplan skulle krascha in i Öresundsbron är nog större än en kollision med ett fartyg, säger han.