Kajsa Ezelius, 18-årigt kommunalråd.
Kajsa Ezelius, 18-årigt kommunalråd. - Foto: Privat

18-åriga Kajsa blir kommunalråd för Socialdemokraterna

Kajsa Ezelius, 18, går fortfarande på gymnasiet. I sommar tillträder hon som kommunalråd för Socialdemokraterna i Lidköping. – "En av de yngsta" är ganska kul att kunna säga, säger hon till Nyheter24.


Väljs formellt av kommunen

Det är partiet Socialdemokraterna som utsett Kajsa Ezelius till kommunalråd. För att hon ska tillträda krävs även att förslaget röstas igenom i kommunfullmäktige. Det finns dock en överenskommelse mellan partierna att inte påverka varandras utnämningar.

Hon tillträder formellt i juni och ska då ha blivit klar med sina gymnasiestudier.

LIDKÖPING. Det har varit en hektisk vecka för 18-åriga Kajsa Ezelius i Lidköping. Vardagen på De la Gardie-gymnasiet har avbrutits av telefonsamtal efter telefonsamtal.

På internationella kvinnodagen valdes hon av Socialdemokraterna att ersätta kommunalrådet Katarina Sundberg som lämnar sin post den sista maj. Sedan började telefonen ringa. Tidningar och tevekanaler har stått på kö – till och med i Turkiet har nyheten uppmärksammats.

– Men nu har det blivit lite mer vardag. Vi har börjat planera in möten och så den närmaste tiden, säger Ezelius till Nyheter24.

"Vi unga känner att vi har en stark röst här"

Det är lite oklart om hon är det yngsta kommunalrådet hittills i landet. Hon har fått höra att det funnits flera andra 18-åringar.

– "En av de yngsta" är ganska kul att kunna säga i alla fall.

Reaktionerna har varit en enda lång hyllningskör.

– Alla har varit fantastiskt glada både för min skull och för att partiet släpper fram unga personer.

Den politiska karriären började i ungdomsförbundet SSU redan som 13-åring. Men det var när hon flyttade från Tidaholm till Lidköping som det tog fart på riktigt. Ezelius berättar att SSU i Lidköping länge har bjudits in på olika sätt av moderpartiet.

– Vi unga känner att vi har en stark röst här, säger hon.

"Kommer inte få de där ungdomsåren andra 18-åringar har"

Kanske är det ingen tillfällighet att 18-åringen, som fyller 19 i höst nu tar ett nytt kliv på den politiska stegen. Båda hennes föräldrar är politiskt aktiva och hennes bror Erik Ezelius är femma på Socialdemokraternas riksdagslista i Skaraborg.

– På ett sätt har jag fostrats in i politiken. Men jag har ju själv valt att bli aktiv. Jag ser det som en självklarhet, säger Kajsa Ezelius och fortsätter:

– Man ser saker i samhället som man vill förändra och inom politiken är det lätt att kunna påverka.

Känner du att du gått miste om andra saker i livet?

– Det är klart att det tagit upp det mesta av min tid. Men jag känner ändå att jag haft en bra fritid. Jag kommer absolut inte få de där ungdomsåren som många andra 18-20-åringar har, med resor och heltidsstudier till exempel. Men jag skulle aldrig vilja byta heller.

Det är ingen självklarhet att en ung kvinna välkomnas in i den "gubbiga" miljö som lokalpolitiken ofta kan vara.

– Framför allt verkar många tycka att man saknar kompetens och att det krävs mer livserfarenhet. Jag må ha levt 18 år men det är också en livserfarenhet.

Hon har även hunnit med att jobba samtidigt som hon gått i gymnasiet. På helgerna har hon hoppat in som receptionist.

Varför tror du inte att fler unga lyfts fram?

– Vi har många stora och aktiva ungdomsförbund i Sverige, men det är många unga som stannar där. Mycket ligger på att partierna ska bjuda in de unga.

"Kanske sitter jag i riksdagen med min bror en dag"

Nu väntar ett tungt uppdrag i Lidköpings kommun. Men det lär inte bli det sista politiska uppdraget för 18-åringen. Hon kommer att stanna i politiken länge.

– Det tror jag definitivt. Jag har funderat länge på det. Det här är som vilket jobb som helst – men man gör Sverige bättre på samma gång. Vem vet, kanske sitter jag i riksdagen tillsammans med min bror en dag.

Är det ambitionen?

– Det är inget mål jag har egentligen, jag ska jobba så hårt jag kan här i Lidköping så får vi se hur det går till att börja med.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Kriminellt kapital värt miljoner stoppat

Expert om Iran-Israel: Möjligt att det lägger sig

Den förmodat israeliska attacken mot Iran verkar vara återhållsam och mer av en markering från Israel, enligt Mellanösternexperter. Det finns en möjlighet nu att det lägger sig, säger Isabell Schierenbeck om konflikten.

Polisen i Umeå rapporterar om trafikolycka

"Trafikolycka på Västra esplanaden i Umeå.", skriver polisen på sin hemsida.

Priset sänks på bensin och diesel – så billigt blir det

Ledande drivmedelskedjor sänker priserna inför helgen.

Ukraina: Åtta döda i nattens attacker

1 timme sedan
Minst åtta människor rapporteras ha dödats och ett tjugotal skadats i nattens ryska attacker mot Ukraina. De riktades i huvudsak mot regionen Dnipropetrovsk, enligt inrikesdepartementet i Kiev.

Högsta antalet viltolyckor på tio år

1 timme sedan
Totalt inrapporterades 64 792 viltolyckor i fjol, att jämföra med 61 999 året innan. Det är det högsta antalet viltolyckor på de svenska vägarna på tio år.