Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

LUF bjöd in SD till demonstration mot rasism: "Jätteledsna"

- 13/03/2014, 07:47 -
Möttes av kritik.
1 av 4

Möttes av kritik.

Evenemanget lades upp på Facebook.
2 av 4

Evenemanget lades upp på Facebook.

Faksimil Facebook

Men fick stängas ner.
3 av 4

Men fick stängas ner.

Faksimil

Linda Nordlund, LUF.
4 av 4

Linda Nordlund, LUF.

Liberala Ungdomsförbundet bjöd in Sverigedemokraterna till en manifestation mot nazism och rasism – men tvingades backa.
– Självklart borde de inte ha bjudit in SD – eftersom de inte kan sägas omfamna de värden som demonstrationen skulle stå för, säger Liberala Ungdomsförbundets ordförande Linda Nordlund till Nyheter24

MALMÖ. Som ett svar efter helgens nazistiska överfall i Malmö ville Liberala Ungdomsförbundet i samma stad samla ihop till en manifestation under parollen ”ETT ENAT MALMÖ – NER MED NAZIVÅLDET”.

"Låt oss kämpa tillsammans"

Det hela marknadsfördes på Facebook, genom att ett event skapades. "Ingen kan göra allt men alla kan göra något. det är dags att lägga ner de politiska meningsskiljaktigheterna och stå upp mot nazismen och rasismen som ett enat Malmö. Att nazivåldet måste upphöra är vi eniga om. Låt oss kämpa tillsammans, Vi ses på Gustav Adolfs Torg i Malmö nu på fredag", användes som beskrivning av det hela.

Stängdes ner

Men snart kom diskussionen inte att handla om motstånd mot nazism och rasism utan om vilka som egentligen hade bjudits in till att delta. Bland de som bjöds in fanns nämligen Sverigedemokraterna, något som ledde till en hätsk diskussion på sociala medier och även på själva Facebooksidan. Till slut stängdes också själva evenemangssidan ned.

"Självklart borde de inte bjudit in SD"

"Vi beklagar att vårt evenemang har blivit ett slagfält mellan två ideologier. Vi stänger ner detta evenemang men vår manifestation kommer ändå äga rum på fredag. Sverigedemokraterna kommer inte att delta i manifestationen", skrev en person bakom manifestationen på Facebooksidan.

– Den lokala klubben i Malmö ville skapa en bred, antirasistisk demonstration för alla som tar avstånd från nazism, rasism och våld. För att vara inkluderande bjöd de in alla riksdagspartier, men självklart borde de inte ha bjudit in SD - eftersom de inte kan sägas omfamna de värden som demonstrationen skulle stå för, säger Liberala Ungdomsförbundets ordförande Linda Nordlund till Nyheter24 och fortsätter:

– De är jätteledsna, de har lärt sig att man inte ska bjuda in de som man inte vill ha med.

Under gårdagskvällen meddelade även Ung Vänster Malmö att de inte tänkte vara med under demonstrationen.

I ett Facebookinlägg skriver de att man "vill se en bred och folklig antirasistisk rörelse" men att man inte kan tänka sig att vara med i en demonstration som SD och SDU bjudits in till. "Det är problematiskt på många sätt men det absolut största problemet är att de är rasister. Sverigedemokraterna och SDU är en del av den högerextrema rörelsen och de bygger hela sin politik på en rasistisk värdegrund. De är inte och kommer aldrig vara antirasister eftersom de är rasister", skriver man på vidare.