Möttes av kritik.
1 av 2
Möttes av kritik.
Linda Nordlund, LUF.
2 av 2
Linda Nordlund, LUF.

LUF bjöd in SD till demonstration mot rasism: "Jätteledsna"

Liberala Ungdomsförbundet bjöd in Sverigedemokraterna till en manifestation mot nazism och rasism – men tvingades backa. – Självklart borde de inte ha bjudit in SD – eftersom de inte kan sägas omfamna de värden som demonstrationen skulle stå för, säger Liberala Ungdomsförbundets ordförande Linda Nordlund till Nyheter24


Läs mer

Jonas Bergström, ledamot i SSU:s styrelse samt talesperson antirasism och migrationspolitik, skriver om att Liberala Ungdomsförbundet i Malmö bjöd in Sverigedemokraterna till en antirasistisk demonstration.

Läs mer på Nyheter24 Debatt.

MALMÖ. Som ett svar efter helgens nazistiska överfall i Malmö ville Liberala Ungdomsförbundet i samma stad samla ihop till en manifestation under parollen ”ETT ENAT MALMÖ – NER MED NAZIVÅLDET”.

"Låt oss kämpa tillsammans"

Det hela marknadsfördes på Facebook, genom att ett event skapades. "Ingen kan göra allt men alla kan göra något. det är dags att lägga ner de politiska meningsskiljaktigheterna och stå upp mot nazismen och rasismen som ett enat Malmö. Att nazivåldet måste upphöra är vi eniga om. Låt oss kämpa tillsammans, Vi ses på Gustav Adolfs Torg i Malmö nu på fredag", användes som beskrivning av det hela.

Stängdes ner

Men snart kom diskussionen inte att handla om motstånd mot nazism och rasism utan om vilka som egentligen hade bjudits in till att delta. Bland de som bjöds in fanns nämligen Sverigedemokraterna, något som ledde till en hätsk diskussion på sociala medier och även på själva Facebooksidan. Till slut stängdes också själva evenemangssidan ned.

"Självklart borde de inte bjudit in SD"

"Vi beklagar att vårt evenemang har blivit ett slagfält mellan två ideologier. Vi stänger ner detta evenemang men vår manifestation kommer ändå äga rum på fredag. Sverigedemokraterna kommer inte att delta i manifestationen", skrev en person bakom manifestationen på Facebooksidan.

– Den lokala klubben i Malmö ville skapa en bred, antirasistisk demonstration för alla som tar avstånd från nazism, rasism och våld. För att vara inkluderande bjöd de in alla riksdagspartier, men självklart borde de inte ha bjudit in SD - eftersom de inte kan sägas omfamna de värden som demonstrationen skulle stå för, säger Liberala Ungdomsförbundets ordförande Linda Nordlund till Nyheter24 och fortsätter:

– De är jätteledsna, de har lärt sig att man inte ska bjuda in de som man inte vill ha med.

Under gårdagskvällen meddelade även Ung Vänster Malmö att de inte tänkte vara med under demonstrationen.

I ett Facebookinlägg skriver de att man "vill se en bred och folklig antirasistisk rörelse" men att man inte kan tänka sig att vara med i en demonstration som SD och SDU bjudits in till. "Det är problematiskt på många sätt men det absolut största problemet är att de är rasister. Sverigedemokraterna och SDU är en del av den högerextrema rörelsen och de bygger hela sin politik på en rasistisk värdegrund. De är inte och kommer aldrig vara antirasister eftersom de är rasister", skriver man på vidare.

Luf
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Säpo vill anonymisera beslut

Misstänkt grovt brott i Södertälje

1 timme sedan
Två personer har frihetsberövats i samband med ett misstänkt grovt brott i västra Södertälje, enligt polisen, som är förtegen om händelsen.

Systembolagets strul berodde på hackerattack från Nordkorea

3 timmar sedan
Det var hackare i Nordkorea som slog till mot Systembolagets logistik i Sverige i måndags. Genom att ta stora delar av logistikbolaget Skanlogs data gisslan i en så kallad ransomware-attack lyckades hackarna slå ut tre stora lagerlokaler i Stockholm och Eskilstuna. Det rapporterar Dagens Industri på tisdagskvällen.

Tesla levde inte upp till förväntningarna

3 timmar sedan
Tesla levde inte upp till marknadens förväntningar under det första kvartalet. Omsättningen sjönk med 9 procent jämfört med samma period förra året.

Teknikjättarna ledde uppgång på Wall Street

igår 22:08
De sju teknikjättarna ledde uppgången på USA-börserna på tisdagen. Svenska Spotify rusade efter en stark delårsrapport.

Tjäna 33 000 kronor i månaden bara på fonder – så gör du

igår 22:05
Det kommer ta ett tag, men när du väl sparat tillräckligt mycket pengar kommer du faktiskt kunna bli det som kallas för ekonomiskt oberoende. Knepet är inte några snabba cash. Istället handlar det om långsiktigt, tålmodigt sparande i indexfonder fram till pensionen. Så här går det till och så här lång tid tar det, enligt experten.