Åkesson stoppades – nu får läkaren kritik.
1 av 2
Åkesson stoppades – nu får läkaren kritik. - Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT
Det var under ett studiebesök på Norrlands universitetssjukhus som SD stoppades.
2 av 2
Det var under ett studiebesök på Norrlands universitetssjukhus som SD stoppades. - Foto: TT NYHETSBYRÅN

Läkaren som stoppade Åkesson kritiseras av chef: "Jag är bestört"

På onsdagen stoppades SD-ledaren Jimmie Åkesson från ett sjukhusbesök av en läkare. Nu kritiseras denne av sjukhusledningen.


"Fick inget svar"

Läkaren som ställde sig i vägen berättade för Åkesson att han inte var välkommen.

– Jag fick inget svar från honom. En ur landstingsledningen bad mig gå tillbaka till mina arbetsuppgifter, men jag stod kvar och upprepade det jag sagt, sa läkaren på onsdagen till Västerbottensnytt.

UMEÅ. Läkaren som ställde sig i vägen när Jimmie Åkesson skulle besöka Norrlands universitetssjukhus på onsdagen har kallats till krismöte med sina chefer.

Ledningen menar att agerandet inte var lämpligt.

– Vi är en offentlig verksamhet och vi tar inte politisk ställning. Politiska åsikter får man hantera utanför arbetsplatsen, säger verksamhetschefen på läkarens avdelning till SVT:s Västerbottensnytt.

Läkaren menade att det inte handlade om politik utan om patientsäkerhet. Detta eftersom de anställda ska ha blivit oroliga. Det tillbakavisas dock helt av verksamhetschefen.

Direktören: "Jag är bestört"

Verksamhetschefen avvisar allt tal om patientsäkerhet som läkaren uttryckte under onsdagen. Landstingsdirektören Anders Sylwan har ingen förståelse för läkarens aktion.

– Jag är bestört. Det här besöket var föranmält och vi såg det som ett legitimt besök av en politiker som vill få insyn i vår verksamhet. Det måste vi vara öppna för, säger han till Västerbottensnytt.

Gick inte ut med officiell information

Sjukhuset hade inte gått ut med någon officiell information men de anställda visste om att Åkesson skulle komma. Enligt verksamhetschefen var det smart att inte gå ut officiellt för att undvika en situation då fler kunde "ladda upp för aktioner".

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!