Datalagringsdirektiver ogiltgsförklaras nu av Europadomstolen.
1 av 3
Datalagringsdirektiver ogiltgsförklaras nu av Europadomstolen. - Foto: TT/Scanpix
Kritiken mot datalagringsdirektivet var stor.
2 av 3
Kritiken mot datalagringsdirektivet var stor. - Foto: TT NYHETSBYRÅN
Men i riksdagen röstade klart ja.
3 av 3
Men i riksdagen röstade klart ja. - Foto: TT NYHETSBYRÅN

EU ogiltigförklarar datalagringsdirektivet

Det omdebatterade datalagringsdirektivet som tvingat operatörer att lagra uppgifter om sina kunder ogiltigförklaras nu av Europadomstolen.


Trädde i kraft 2012

Datalagringsdirektivet tvingade internet- och telefonoperatörer att spara en rad uppgifter om sina kunder. Bland annat telefonsamtal, sms, mejl och internetbesök loggades och när, var och med vem denna kommunikation har skett sparades upp till två år.

Direktivet trädde i kraft i Sverige 1 maj 2012 och har sedan dess fungerat som ett verktyg för brottsbekämpande myndigheter i jakten på allvarlig och organiserad brottslighet, men kritikerna menar att lagen även använts för att bekämpa illegal fildelning.

I ett pressmeddelande från Europadomstolen som skickades under tisdagen meddelades det att domstolen har ogiltigförklarat det omdebatterade datalagringsdirektivet.

När direktivet antogs var många kritiska och hävdade att det inskränkte på privatlivet. Bland annat Fredrick Federley (C) har profilerat sig som en stark motståndare till lagen. I dag mötte han med glädje Europadomstolens beslut:

– Det är ett mycket välkommet besked från EU-domstolen. Dagens ogiltigförklarande är precis vad jag och Centerpartiet har hoppats på och ligger helt i linje med vad vi har sagt kring att datalagringsdirektivet måste rivas upp, säger Fredrick Federley i ett pressmeddelande som skickats ut av Centerpartiet

"Kampen är inte över"

Men han menar också att det faktum att Europadomstolen kommit med ett beslut inte betyder att kampen är över.

–  Bara för att EU-domstolen nu ogiltigförklarar direktivet är kampen inte över. De krafter som vill ha detta finns fortfarande kvar och därför är det mycket viktigt att nästa parlament innehåller människor som ser till att fortsätta kampen för att begrava förslaget en gång för alla. Jag kommer att fortsätta ta kampen för den personliga integriteten, säger Fredrick Federley i pressmeddelandet.

Borde ha lyssnat på kritiken 

Marcin de Kaminski, rättssociolog, menar att domslutet dels indikerar att beslutsfattarna borde ha lyssnat på kritiken tidigare, men också att EU-länder kommer behöva tänka om kring datalagring. 

– Vilken typ av data som lagras och hos vem och dessutom vem som har tillgång till den här datan. Sådana parametrar kommer att behöva ses över, säger han till TT.

På Twitter välkomnades beslutet av många:

Hanna Wagenius, orförande för Centerpartiets ungdomsförbund: 

Miljöpartiet twittrade från sitt officiella twtitterkonto:


Maria Ferm, riksdagsledamot för Miljöpartiet: 

Anne Ramberg, generalsekreterare för Sveriges Advokatsamfund 

Jonas sjöstedt, Vänsterpartiets partiledare: 


/
EU
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!