Stockholm

Miljöpartiet "förtydligar" – vill inte förbjuda anonyma bloggar

"Den som ansvarar för en blogg kan inte vara anonym"
1 av 3
"Den som ansvarar för en blogg kan inte vara anonym". Foto: TT BILD
Vill ändra BBS-lagen.
2 av 3
Vill ändra BBS-lagen. Foto: FOTOGRAFERNA HOLMBERG
Åsa Romson.
3 av 3
Åsa Romson. Foto: TOBIAS ROSTLUND / JONAS EKSTRÖMER

UPPDATERAD. Miljöpartiet vill skriva om BBS-lagen så att den även omfattar förtal – något som skulle betyda att det inte skulle vara lagligt att blogga anonymt. Men nu backar partiet.


Läs mer
BBS-lagen

"5 § Om en användare sänder in ett meddelande till en elektronisk anslagstavla ska den som tillhandahåller tjänsten ta bort meddelandet från tjänsten eller på annat sätt förhindra vidare spridning av meddelandet, om

1. meddelandets innehåll uppenbart är sådant som avses i bestämmelserna i 16 kap. 5 § brottsbalken om uppvigling, 16 kap. 8 § brottsbalken om hets mot folkgrupp, 16 kap. 10 a § brottsbalken om barnpornografibrott eller 16 kap. 10 c § brottsbalken om olaga våldsskildring, eller

2. det är uppenbart att användaren har gjort intrång i upphovsrätt eller i rättighet som skyddas genom föreskrift i 5 kap. lagen (1960:729) om upphovsrätt till litterära och konstnärliga verk genom att sända in meddelandet."

Här är Miljöpartiets nya vapen mot näthatet. Att förbjuda anonymt bloggande.

– Den som ansvarar för en blogg kan inte vara anonym, säger Miljöpartiets språkrör Åsa Romson till P3 Nyheter och fortsätter:

– Det måste finnas någon att vända sig till som tar ansvar för att stänga av personer som använder sajter för att begå brott. Det tycker vi är ett grundläggande krav.

"Modernisera den lagstiftning som finns"

Lagen man vill uppdatera är den så kallade BBS-lagen (lagen om ansvar för elektroniska anslagstavlor) som sedan tidigare gör att den som driver en blogg måste ta bort inlägg om det handlar om exempelvis uppenbara fall av hets mot folkgrupp, skriver P3 Nyheter.

Nu vill Miljöpartiet att lagen även ska omfatta förtal – och om det då blir kontoinnehavaren ansvar att plocka bort inlägg som innebär förtal så kan denna inte vara anonym.

– Vi vill modernisera den lagstiftning som finns. Sådana saker som är olagliga, och som vi jobbat för ska vara olagliga på skolgården och på gatan, ska självklart också vara olagliga på nätet, säger Romson till P3 Nyheter.

Får kritik

Det hela får dock kritik, bland annat av Mårten Schultz, professor i civilrätt vid Stockholms universitet. Han menar på att en lagändring skulle påverka yttrandefriheten.

– Ska alla moderatorer ha ett straffrättsligt ansvar för vad någon skriver i en Facebookgrupp? Det här är väldigt allvarliga saker, säger han till P3 Nyheter.

Även Piratpartiets partiledare Anna Troberg, har reagerat och skriver på Twitter att hon "förfäras" över förslaget.

Uppdatering 08.29:

Efter morgonens uppmärksamhet har Miljöpartiet gått ut med ett "förtydligande" om att partiet inte vill förbjuda anonyma bloggar. De vill "öka vuxennärvaron på nätet".

"Detta innebär inte att anonyma bloggar förbjuds eller att möjligheten och rätten att kommunicera anonymt förbjuds. Miljöpartiet  tycker det är viktigt att människor har möjlighet att delta anonymt på internet", skriver partiet i ett pressmeddelande.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.