Riksdagens utredningstjänst fick titta närmare på chemtrails.
1 av 3
Riksdagens utredningstjänst fick titta närmare på chemtrails.
Chemtrails?
2 av 3
Chemtrails? - Foto: FREDRIK SANDBERG / SCANPIX
Jan Lindholm.
3 av 3
Jan Lindholm. - Foto: SCANPIX / HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX

MP-riksdagsledamot beställde utredning – om chemtrails

Den miljöpartistiske riksdagsledamoten Jan Lindholm såg till att riksdagens utredningstjänst kollade upp chemtrails.– Jag är en nyfiken person, säger han till Nyheter24.


Det här är chemtrails

Chemtrailteorin hävdar att några av de kondensationsstrimmor som jetplan släpper ut i själva verket är kemikaliespår - innehållande till exempel aluminium.

Enligt teorin kan syftet till exempel vara att möta klimathotet. Men konspirationsteoretikerna är mycket kritiska.

USA:s försvarsdepartement, liksom brittiska regeringen, avvisar anklagelserna om att de släpper ut chemtrails och hänvisar till att flera forsknings- och medierapporter utesluter möjligheten.

Jan Lindholm är miljöpartistisk riksdagsledamot och ledamot i civilutskottet. Han är också intresserad av den populära konspirationsteorin om chemtrails

Faktum är att han är så intresserad att han vid ett tillfälle "för något år sedan" bad riksdagens utredningstjänst (RUT) att utreda kring förekomsten av dessa.

– Ja, så är det, säger han till Nyheter24 och fortsätter:

– Jag är en väldigt nyfiken person och när jag får information vill jag gärna kolla upp om det är någonting att jobba vidare på.

"Valt att inte jobba vidare med det"

I det här fallet har han dock valt att inte gå vidare med chemtrails – även om utredningarna inte var helt perfekta.

– De gav ju inte några absoluta svar om huruvida det existerar.

Tror du att chemtrails existerar?

– Du kan väl titta på utredningarna själv och bilda dig en egen uppfattning men jag har i alla fall valt att inte jobba vidare med det, säger Lindholm till Nyheter24.

Flera som håller med

Tidigare har Miljöpartiets gruppledare i Vingåker, Pernilla Hagberg, uttalat sig om den högst eventuella förekomsten av just chemtrails.

– Chemtrails innehåller olika blandningar av kemikalier och ibland även virus. Det är så störande, på en klarblå himmel ser man dem och de ligger kvar hela dagen. Sedan blir det ingen mer sol den dagen, sa hon till Katrineholms-Kuriren.

Hon var också rätt säker på vilka som låg bakom.

– Det är något som styrs från USA och Ryssland. Det har med det militära att göra, CIA och NSA, sa hon till Katrineholms-Kuriren.

/
/
/
/
Relaterat
Misslyckad SD-kupp, Lööfs avgång och "semlagate"
Vi lämnar ett år fyllt av en S-ledares avgång, järnrörsbeväpnade SD-toppar och en opposition som just nu står starkare än regeringen. Men vad kommer att hända under mellanvalsåret 2013? Nyheter24:s politiske reporter Viktor Adolfsson tittar in i den smått satiriska kristallkulan.
"CIA styr Sveriges väder"
Miljöpartiets gruppledare i Vingåker, Pernilla Hagberg, såg en bild i tidningen, föreställande flygplansavgaser och reagerade med misstro.
Varför föraktar du mig när jag tycker du är så häftig, Anonymous?
Förtroendet för journalister är historiskt lågt, och särskilt på nätet. Nyheter24:s Jack Werner beklagar sig över att samtidens största protagonister hatar honom.
Ny film: "USA:s regering sprejar ut gifter i luften"
En ny konspirationsdokumentär hävdar att USA och andra regeringar sprejar ut gifter i vårt gemensamma luftrum. SE VIDEO!
Tror du på chemtrails?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Armenien vädjar om FN-övervakning

Tolv länder får fler i EU-parlamentet

1 timme sedan
Tolv länder får en eller två platser till i EU-parlamentet att fördela i valet nästa år. Finland och Danmark får vardera ett till mandat till 15 var, men Sverige får inga ytterligare utan blir kvar på 21 mandat.

Tiotusentals demonstrerade mot polisvåld

3 timmar sedan
Tiotusentals människor i Frankrike har demonstrerat mot polisvåld under lördagen, i protester som organiserades av vänsterorganisationer.

Världens äldsta träbygge hittat i Zambia

igår 22:06
En 476 000 år gammal träkonstruktion har grävts fram i Zambia, rapporterar SVT Nyheter. Träkonstruktionen är den äldsta som hittills har hittats.

Sis-chefer tagna ur tjänst efter intervjuer

igår 21:56
Två centrala chefer för Statens institutionsstyrelse (Sis) har tagits ur tjänst och anmälts till Statens ansvarsnämnd (San), rapporterar SVT Nyheter.

Sågverk övertänt i Nora – räddningstjänsten på plats

igår 21:30
Det gamla sågverket vid Dammsjön i Nora kommun i Västmanland brinner. Byggnaden är helt övertänd och räddningstjänsten kommer att låta den brinna ner.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.