Söndag 25 Jul
Stockholm

Här jämför SD Mölndal Socialdemokraterna – med nazister

Texter och färger som påminner om ett helt annat parti.
1 av 2
Texter och färger som påminner om ett helt annat parti. Foto: Faksimil Sverigedemokraterna Mölndal
Originalbilden hade med S-politikern.
2 av 2
Originalbilden hade med S-politikern. Foto: Faksimil Sverigedemokraterna Mölndal

Sverigedemokraternas lokalavdelning i Mölndal är i blåsväder. Efter beskedet om att de portas från Folkets hus har de jämfört Socialdemokraterna med nazisterna i Nazityskland.

Kommentera (13)
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Skrev om RFSL

Ordföranden Peter Bjellheim har de senaste dagarna flera gånger uppmärksammats av Inte rasist, men. Bland annat gick han i ett inlägg till attack mot RFSL och hävdade att de arbetar mot heterosexuella.

"RFSL verkar vilja införa homosexualiteten som norm och som något som är bättre än heterosexualitet. Hur har det kunnat gå så snett?", skrev han.

MÖLNDAL. I veckan fick Sverigedemokraterna i Mölndal besked om att de inte får använda Folkets hus som möteslokal. Det har fått lokalavdelningen att reagera – genom att jämföra Socialdemokraterna med nazister.

En bild som lagts upp på SD Mölndals sida visar fyra banér med socialdemokratiska loggor och texten "Folkets hus". Men färgerna och typsnittet får läsaren direkt att tänka på Nazityskland. 

"Anspelade på ett annat socialistiskt parti"

En första version av bilden visade även upp S-politikern Lennart Wallensäter, ordförande för Folkets hus i Mölndal. Enligt den antirasistiska sajten Inte rasist, men överväger han att polisanmäla tilltaget.

I en senare uppdatering av inlägget till bilden bekräftar SD jämförelsen:

"För att illustrera det paradoxala i detta beslut så gjordes en satirisk bild på Wallensäter som anspelade på ett annat socialistiskt parti som också var känt för att göra avkall på yttrandefrihet".

"Är inte medietränad så kan inte svara på frågor"

Bakom bilden står vice ordföranden Tobias Hellström.

– Det är jag som lagt upp bilden så det kan ni skriva, säger han till Nyheter24 och tillägger:

– Men jag är inte medietränad så jag får inte svara på några frågor.

Ordföranden visste inget

Peter Bjellheim, ordförande för SD Mölndal som skrivit under själva texten, menar att han inte haft någon aning om en jämförelse mellan Socialdemokraterna och nazister.

– Det här förnekar vi bestämt, jag vet inte var du får det här ifrån. Du får ta tillbaka dina ord. Jag vet inte var du får det här ifrån, säger han till Inte rasist, men. 

Hellström säger att Bjellheim antagligen fortfarande inte sett bilden, men vägrar att kommentera varför den lagts upp.

– Jag får tacka för intresset, säger han och lägger på luren.

Uppdatering 15.16:

Efter att artikeln publicerats har SD Mölndal bytt ut bilden på Wallensäter till en bild på en gullig hund. I det uppdaterade inlägget under bilden skriver Hellström att han gjort fel.

"Jag kan bara skylla på att jag är väldigt ny på SD och kände helt enkelt inte till partiets riktlinjer som är väldigt klara i detta fallet 'att inte göra nidbilder på politiska motståndare'. Jag inser vikten av att Sverigedemokrater agerar föredömligt", skriver han.

Senare förklarar han tilltaget så här:

"När en makthavare som Lennart tar beslut som så uppenbart strider mot all form av demokrati så får han faktiskt tåla en bildlig känga tillbaka. Jag tillhör ju den såkallade 'ironiska generationen'. Men det är åsikter som jag inte skulle driva i Sverigedemokraternas officiella kanal. Hos Sverigedemokraterna är 'alla' människor välkomna."

Nyheter24 har sökt Peter Bjellheim.

Kommentera (13)
Kopiera länk
Dela