SD har inte längre något förslag om att kunna utvisa svenska medborgare.
1 av 2
SD har inte längre något förslag om att kunna utvisa svenska medborgare. - Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL / SCANPIX
Partiledaren Jimmie Åkesson.
2 av 2
Partiledaren Jimmie Åkesson. - Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL / SCANPIX

SD-politiker vill utvisa svenska medborgare

UPPDATERAD. SD-politikern Lars Rosén har blivit skarpt kritiserad för sina rasistiska uttalanden under måndagens kommunfullmäktigmöte i Kalmar. Kommentarer som syftade till SD:s gamla förslag om att kunna utvisa invandrare med svenskt medborgarskap. Förslag som funnits med i partiets partiprogram, men som ledningen nu väljer att förneka. – Känner inte till att partiet skulle ha drivit frågan tidigare, säger SD:s presschef Martin Kinnunen till Nyheter24.


SD om svenskt medborgarskap

"Personer som erhållit medborgarskap eller uppehållstillstånd på falska grunder, till exempel genom att ljuga om sin identitet eller genom att muta myndighetspersonal skall kunna få dessa indragna och utvisas."

Så står det i Sverigedemokraternas partiprogram i dag angående svenskt medborgarskap.

KALMAR. När Kalmar kommun under ett fullmäktigemöte i måndags tog upp frågan om att öka antalet ensamkommande flyktingbarn till kommunen från 11 till 16 personer var måttet rågat för sverigedemokraten Lars Rosén.

– Jag förstår inte varför de ensamkommande flyktingbarnen inte söker sig till något av de 55 andra muslimska länderna. Nej, för i Sverige får de en livstids ersättning. Och även om de mördar kungen så får de vara kvar i landet, sade Rosén inför de andra ledamöterna som reagerade starkt på uttalandet, skriver Barometern.

Vill utvisa svenska medborgare

Till Nyheter24 säger Lars Rosén att hans uttalande var en kritik mot att invandrare med svenskt medborgarskap inte får utvisas om de begår brott.

– Det bör finnas en prövotid på fem till tio år. Om en invandrare med svenskt medborgarskap begår ett brott under den tiden, då ska medborgarskapet återkallas oavsett vad för brott det rör sig om. Det här är inga konstigheter. Det här är vad Sverigedemokraterna tycker centralt, säger Rosén till Nyheter24.

Kinnunen förnekar

Men enligt Sverigedemokraternas presschef Martin Kinnunen är ett införande av prövotid för svenskt medborgarskap inget förslag som partiet driver.

I ett mejl till Nyheter24 skriver Kinnunen till och med att han inte "känner till att partiet skulle ha drivit frågan tidigare i något åsiktsdokument."

Något som inte är helt sant. Förslag om att kunna utvisa invandrare som fått svenskt medborgarskap finns med i SD:s inofficiella 33-punktsprogram från 2005.

Det mycket kontroversiella programmet som i samband med valrörelsen 2006 medvetet doldes av partiet och som Sverigedemokraterna sedan dess har försökt sopa helt under mattan. 

Expressen publicerade dock alla punkter i programmet strax efter 2006 års valrörelse

"De tar ju med hela sin släkt"

Lars Rosén står däremot fast vid sina åsikter. Till Nyheter24 säger han att han är förvånad över att vi inte ifrågasätter de ensamkommande flyktingbarnen mer.

– Om en svensk tolvåring åkte utomlands helt själv skulle det bli ett himla liv med utredning och allt. Men om en tolvårig muslim från Pakistan kommer till Sverige då reagerar vi inte alls, säger han.

Rosén tror inte att antalet ensamkommande flyktingbarn till Kalmar kommer att stanna vid en ökning från endast 11 till 16 personer.

– Det är ju inte bara en ökning på fem personer, de kommer ju ta med hela sin släkt. Visst ska vi vara ett solidariskt land, men det finns faktiskt gränser.

"Om det är rasistiskt, då står jag för det"

En av ledamöterna som reagerade på Roséns uttalanden i fullmäktige var vänsterpartiets kommunalråd Bertil Dahl.

– Det här är rasism, inget annat, sade han enligt tidningen Barometern.

Dahls påstående att hans uttalande skulle vara rasistiskt är inget som Rosén tar sig åt.

– Om det är rasistiskt, då står jag för det. Jag säger bara sanningen.

Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev
/
/
/
/
/
/