Kommentaren som togs upp av Inte rasist, men.
1 av 3
Kommentaren som togs upp av Inte rasist, men. - Foto: Faksimil Facebook / Inte rasist men
Linus Bylund.
2 av 3
Linus Bylund. - Foto: BERTIL ENEVÅG ERICSON / TT
Richard Jomshof.
3 av 3
Richard Jomshof. - Foto: JANERIK HENRIKSSON / JONAS EKSTRÖMER / SCANPIX

Försvarades av SD-topparna – nu döms han för hets mot folkgrupp

UPPDATERAD. Michael Hess skrev på Facebook att "det är djupt inrotat i Islams kultur att våldta". Nu döms han för hets mot folkgrupp. SD-ledningen kritiserar domen. – Beklagligt om yttrandefriheten ytterligare snävs, säger Henrik Gustafsson, informationssekreterare, till Nyheter24.


Vill stoppa muslimsk invandring

Enligt Inte rasist men har Hess även svarat "Ja" på Facebook på frågan om man borde stoppa invandring till Sverige från muslimska länder. Det tar han, delvis, avstånd från när han konfronteras.

– Jag tycker att den ska begränsas, säger han till sajten.

KARLSKRONA. Sverigedemokraten Michael Hess döms för hets mot folkgrupp, uppger P4 Blekinge.

Det var i början av januari som sajten Inte rasist, men kunde avslöja att Sverigedemokraternas dåvarande vice ordförande i Karlskrona hade skrivit på sin Facebook att "det är djupt inrotat i Islams kultur att våldta och misshandla sådana kvinnor som inte rättar sig efter Islams lära".

Klev av som ordförande

Något som ledde till att han hoppade av posten som vice ordförande, men satt kvar som ersättare i den lokala styrelsen. När beskedet sedan kom om att Hess skulle åtalas förvånade det partiledningen.

– Det är ett förvånande beslut mot bakgrund av att han enbart uttalar sig om en religion. Även om vi från partiets sida inte tycker att detta var en bra formulering är det oroande om hetslagstiftningen utvidgas till att omfatta kritik mot religioner, sa partiets pressekreterare Martin Kinnunen till Nyheter24 .

Dagsböter

Då ville inte heller Jimmie Åkessons stabschef Linus Bylund svara på om huruvida han tyckte att Hess inlägg var rasistiskt.

– Rasism är när man tillskriver grupper av människor egenskaper baserat på deras genetiska börd, samt anser att detta skulle vara relevant för hur dessa som grupp beter sig eller hur de ska behandlas av samhället och andra människor, sa han till Nyheter24 och fortsatte:

– Att det aktuella uttalandet från Michael är olämpligt, av flera skäl, har jag varit tydlig med från början och det kan jag upprepa: Uttalandet i fråga är mycket olämpligt, dels för att det riskerar peka ut samtliga som har en viss religion, dels för att tonen och språkbruket inte hör hemma i en seriös politisk kontext.

Att inlägget i fråga var "mycket olämpligt" bekräftas alltså nu även av Blekinge tingsrätt som dömer Hess till villkorlig dom och dagsböter, skriver P4 Blekinge.

Försvarades av Jomshof

Efter publiceringen stöttades dock Hess av bland annat partiets rättspolitiske talesperson Richard Jomshof.

– Det finns inget som jag anser vara fel i hans inlägg, sa han till BLT enligt SVT och fortsatte:

– I sak har han rätt och jag står bakom andemeningen.

Uppdatering 15.06:

Sverigedemokraterna meddelar att Hess fått en officiell varning för sina uttalanden och uppmanats gå igenom partiets kommunikationsplan. Detta eftersom de ansett att inlägget varit "onyanserat" och "omdömeslöst".

Men Henrik Gustafsson, informationssekreterare, kritiserar även tingsrättens dom.

– Det är beklagligt om yttrandefriheten ytterligare snävs om nu politiska meningsskiljaktigheter även i framtiden ska komma att avgöras i domstol, snarare än i en öppen och fri debatt, säger han till Nyheter24.

Enligt SD har Hess meddelat att han tänker överklaga domen.

/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!