SD stoppas från folkhögskola,
1 av 2
SD stoppas från folkhögskola, - Foto: TT BILD
Skolan pekar bland annat på en debattartikel från Jimmie Åkesson.
2 av 2
Skolan pekar bland annat på en debattartikel från Jimmie Åkesson. - Foto: TT

Krav på att inte kränka – då tackade SD nej

De tvingades skriva på ett avtal om att inte kränka studerande eller medarbetare – då valde SD att tacka nej till en debatt om EU-valet.


Dahlin tvingades lämna uppdrag

 Efter Nyheter24:s granskning tvingades Kjell Dahlin lämna flera kommunal uppdrag.

Bland annat efter att ha kritiserats hårt av ordföranden Dick Johansson.

– Min personliga åsikt är att han är helt olämplig att sitta i fullmäktige, sa han till Nyheter24 då.

HELSINGBORG. I slutet av maj ska Sundsgårdens folkhögskola i Helsingborg arrangera en EU-valsdebatt för sina elever. Till debatten har samtliga riksdagspartier samt Feministiskt initiativ och Piratpartiet bjudits in – men ett parti kommer att saknas, skriver Helsingborgs Dagblad.

"Fördomsfulla attityder"

Sverigedemokraterna har valt att tacka nej – eftersom att de som enda parti var tvungna att skriva på ett avtal om att inte säga något som kunde kränka de studerande och medarbetarna, oavsett kön, religion, etnicitet och sexuell läggning.

– De baserar sin utbildning på kristen värdegrund som menar att man inte ska ha förutfattade meningar och fördomsfulla attityder. Men det är precis vad de har, säger Sverigedemokraternas kommunalråd Michael Rosenberg till tidningen.

"Deras företrädare har gång på gång kränkt kvinnor"

Sundsgårdens rektor Martin Nihlgård förklarar för tidningen varför man valt att göra som man gör.

– Vi är en kristen skola och vår värdegrund är alla människors lika värde. Sverigedemokraterna menar att människor har olika värden och deras företrädare har gång på gång kränkt kvinnor, människor med annan etnisk bakgrund och muslimer, säger han till Helsingborgs Dagblad.

"Handlar om enskilda medlemmar"

Han säger att skolans elever inte ska behöva ta debatten med ett rasistiskt parti, och förklarar att han inte tycker att beslutet inkräktar på yttrandefriheten. Något som Rosenberg inte håller med om. 

Skolan pekar på en rad rasistiska uttalanden från Sverigedemokrater för att stödja sin tes. Bland annat Kjell Dahlin i Helsingborg som på sin Facebooksida länkade till nazistiska och rasistiska sajter, något som Nyheter24 kunde avslöja. Men Rosenberg tycker att det är ett orättvist synsätt.

– Det handlar om enskilda medlemmar som betett sig illa och tagit konsekvenserna av det. Jag kan inte se att vi som parti med 12 000 medlemmar ska ta kollektivt ansvar för det, säger Rosenberg till Helsingborgs Dagblad.

Han säger dessutom att det inte handlar om åsikter som stöds av partistyrelsen och partiledningen. Detta trots att skolans rektor bland annat pekat på ett uppmärksammat debattinlägg i Aftonbladet där partiledaren Jimmie Åkesson skrev att islam är "vårt största utländska hot sedan andra världskriget",

Något som Rosenberg först hävdade var fel. Innan Helsingborgs Dagblad citerade vad Åkesson faktiskt skev och tvingades backa.

Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev
/
/
/
/