Har själv anmält.
1 av 4
Har själv anmält. - Foto: Faksimil SVT / TT BILD
Det ska ha skett när Jimmie Åkesson besökte Sundsvall.
2 av 4
Det ska ha skett när Jimmie Åkesson besökte Sundsvall. - Foto: TT BILD
Här bilder från när SD-ledaren besökte Göteborg.
3 av 4
Här bilder från när SD-ledaren besökte Göteborg. - Foto: MICKE LARSSON / TT
Martin Klausen intervjuas av SVT 2009.
4 av 4
Martin Klausen intervjuas av SVT 2009. - Foto: Faksimil SVT

Sverigedemokrat anmäler demonstranter – "kallades judesvin"

I samband med Jimmie Åkessons besök i staden har en lokal SD-politiker polisanmält motdemonstranter som han hävdar gjorde sig skyldiga till hets mot folkgrupp.


Fler anmälningar

 Förutom hets mot folkgrupp har Klausen även lämnat in anmälningar om egenmäktigt förfarande och ofredande, säger han till Dagbladet.

SUNDSVALL. Martin Klausen är politisk sekreterare för Sverigedemokraterna i Sundsvall – och har ett förflutet inom numera nedlagda Nationaldemokraterna som demonstrerade med öppet nazistiska organisationer.

"Judesvin"

Enligt Dagbladet ska han 2001 själv ha uttalat nazistsympatier i en intervju med Göteborgsposten och sagt att "han känner sig hemma hos nazisterna". Nu har han själv anmält att han blivit utsatt för hets mot folkgrupp på grund av sin polskjudiska bakgrund.

– Jag blev kallad diverse glåpord. Jag fick min "Heja-Jimmie-skylt" sönderriven, jag ofredades och jag fick också av motdemonstranter höra att jag var ett "judesvin", säger Klausen till Dagbladet.

Hände i samband med torgmöte

Det hela ska ha skett i samband med att Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson besökte Sundsvall för att hålla ett torgmöte – ett möte som enligt Dagbladet stördes av ett 100-tal motdemonstranter som vände ryggen åt Åkesson och dessutom hade partiet ånyo problem med högtalarutrustningen.

Enligt Klausen ska det ha varit motdemonstranter som gick till attack mot honom. Han har gjort en polisanmälan.

Tar avstånd från sin bakgrund

Han säger till Dagbladet att han i dag tar avstånd från sin högerextrema bakgrund och att han lämnade Nationaldemokraterna redan i tonåren. På en fråga hur det går ihop att han samtidigt var nazist och jude säger Klausen att "det går naturligtvis inte ihop".

2009 förklarade Martin Klausen för SVT:s Mittnytt hur hans bakgrund påverkat honom:

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!