"Det står jag för."
1 av 2
"Det står jag för." - Foto: TT / Faksimil
Quiding sitter som ersättare för SD i Göteborgs kommunfullmäktige.
2 av 2
Quiding sitter som ersättare för SD i Göteborgs kommunfullmäktige. - Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT

SD-politiker: "Jag vill diskriminera muslimer"

UPPDATERAD. På sin Facebooksida skriver SD-politikern och nämndemannen att han vill diskriminera muslimer och förbjuda islam. – Det står jag för, säger politikern till Nyheter24.


"Kommer avgå"

Arne Steen, gruppledare för Sverigedemokraterna i kommunfullmäktige, säger till Nyheter24 att han inte vill kommentera Qudings uttalanden då han själv inte sett Facebookinlägget.

Däremot berättar han att Quiding snart är borta från kommunpolitiken.

– Nu kommer ju han att avgå som kommunpolitiker för han är inte med på någon valbar plats.

Men han sitter där nu?

– Han sitter där nu som ersättare, ja det gör han.

Men han kommer inte att vara kvar efter valet?

– Nej, det kommer han inte att vara. Det är nog det jag kan svara.

GÖTEBORG. Robert Quiding,77, sitter som ersättare i kommunfullmäktige för Sverigedemokraterna i Göteborg. Han är dessutom nämndeman i Göteborgs tingsrätt. På sin Facebook skriver han bland annat att "jag VILL diskriminera muslimer" och att han "tycker vi borde förbjuda den religionen"

– Det står jag för, säger Quiding till Nyheter24.

Han tror inte att åsikterna delas av resten av partiet.

– Nej, det står de inte för men jag önskar att de gjorde det. Jag kommer att arbeta för att de ska göra det.

"De som företräder den religionen ägnar sig åt förskräckande angrepp"

Han säger att ha har motiverat det noga – och säger att han även har det nedskrivet.

– Jag har nämligen som grundfilosofi att det inom alla grupper av människor oavsett religion, ras, nationalitet, yrke eller ålder så vidare så finns det alla sorters människor, både bra och dåliga, säger han och fortsätter:

– Men när det gäller muslimer är det så att det finns en fundamentalism som lurar outbildade eller svagutbildade människor, framförallt i norra Afrika och så vidare, till att tro att det står i koranen att man inte kan synda mot en otrogen. Det finns ingen annan religion överhuvudtaget som så noga skiljer på trogna och otrogna som just islam gör.

Du skriver också att du vill förbjuda den religionen?

– Ja, av den enkla anledningen att den är ju faktiskt lurig. De som företräder den religionen ägnar sig åt förskräckande angrepp på andra.

Du är också nämndeman, hur går det ihop om det är någon som till exempel är åtalad som är muslim om du vill diskriminera den personen?

– Ja, men det det tillämpar jag inte där för där får jag inte göra det. Jag får inte ägna mig åt politiska åsikter som nämndeman.

Men du skulle vilja då?

– Det beror ju på vem som sitter anklagad. Om det är en fundamentalistisk muslim som sitter framför mig iklädd de kläderna som de har för att vara riktigt rättrogna, då är det klart att alla människor har svårt att döma opartiskt. Men det är naturligtvis en intressant fråga du tar upp, fruktansvärt intressant och jag är beredd att argumentera för min ståndpunkt, den saken är klar.

Lagmannen: "Olämpligt"

Quidings uttalanden förvånar lagmannen Ralf G. Larsson som säger att det inte är acceptabelt att skriva så på Facebook.

Han är dock inte helt säker på vad det kan få för följder.

– För det första vill jag se vad han har skrivit, och sen vill jag prata med honom och göra en utredning, säger Larsson till Nyheter24 och fortsätter:

– Man kan ju entlediga en nämndeman som beter sig tokigt men innan man gör det stänger man oftast av dem under en period medan man gör en utredning. Men jag tycker att det är olämpligt.

"Avstängd i väntan på utredning"

Robert Quiding är nu avstängd i väntan på att utredningen om honom är klar, skriver Ralf G. Larsson i ett mejl till Nyheter24 strax efter lunch. Han var inbokad på en rättegång den 24 juli men har nu tagits bort från den.

Sverigedemokraternas pressansvarige, Martin Kinnunen, vill enligt uppgift till Expressen inte kommentera Quidings uttalanden. 

– Jag har inte tagit del av uttalandena och vill inte uttala mig om det, säger Kinnunen.

Han förklarar dock att Sverigedemokraterna inte vill förbjuda religion och inte heller diskriminera människor, oavsett religiös tillhörighet.

På Expressens fråga om han tycker att det är lämpligt att man sitter som företrädare för ert parti och som nämndeman om man har sådana här åsikterna svarar han:

– Jag har inte tagit del av de här åsikterna och den här frågan utgår från hans uttalanden. Jag känner inte till det som sagt och vi får titta på det och se hur vi går vidare.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!