Nazist från Svenska motståndsrörelsen kan komma in i kommunfullmäktige – på ett SD mandat.
1 av 2
Nazist från Svenska motståndsrörelsen kan komma in i kommunfullmäktige – på ett SD mandat. - Foto: TT Bild/Montage
Enligt SD Ludvika vet man inte hur man ska kunna få bort Öberg från listan.
2 av 2
Enligt SD Ludvika vet man inte hur man ska kunna få bort Öberg från listan. - Foto: TT NYHETSBYRÅN

Nazist kan komma in på SD-mandat

Våldsbejakande nazist från Svenska motståndsrörelsen ser ut att komma in på ett SD-mandat i Ludvika kommun.


Hotade Janne Josefsson

Pär Öberg har tidigare i samband med ett reportage i SVT:s Uppdrag Granskning, hotat journalisten Janne Josefsson

När Josefsson bad om en intervju med ledningen för SMR lät Öberg hälsa att det skulle ske på ett villkor: att intervjun skulle göras i Josefssons hem, på hans skyddade adress.

– Det är ju inte ens ett förtäckt hot. Skulle jag göra något som de inte gillar så vet de var jag bor, sa Josefsson tidigare till Expressen.

Pär Öberg, våldsbejakande nazist och presstalesperson för Svenska motståndsrörelsen, SMR, kan komma att väljas in i Ludvika kommun på ett SD-mandat, avslöjar sajten Inte rasist men. 

Sverigedemokraterna ser ut att få sju mandat i Ludvikas kommunfullmäktige – och på sjätte plats är Pär Öberg ditskriven, på grund av blanka valsedlar.

Vilket betyder att SD Ludvika kommer att behöva tappa två mandat för att inte nazisten Öberg ska ta en av SD:s platser, skriver Inte rasist men.

"Vi kan inte styra över det"

När Nyheter24 når Benny Rosengren, kontaktperson hos SD Ludvika, visar det sig att partiet är medvetna om Öbergs plats.

– Vi har ingenting med honom att göra, vi kommer att stänga ute honom direkt om han kommer in. Vi ska ha ett möte nu, men vi vill inte ha honom i kommunen, säger Rosengren.

Hur har detta gått till?

– Folk han känner har väl hjälpt honom, vi kan inte styra över det. Han är ju inte ens medlem.

Vad ska ni göra nu?

– Vi ska väl försöka få honom att ändra sig, men vi vet ju inte ens om han vill prata med oss. Men han kommer aldrig få något inflytande, det är bara tråkigt att han tar ett mandat från oss, säger Benny Rosengren, SD Ludvika, till Nyheter24.

UPPDATERAD 16:40

Nu går även Sverigedemokraterna centralt ut och fördömer hur personer tar sig in via deras valsedlar.

– Det är vidrigt att några få nazister lyckats tillskansa sig kommunala mandat helt utan folklig förankring. Valresultatet visar att stödet för nazismen är obefintligt i det svenska samhället. Trots att medier skapat en bild av att nazismen är på frammarsch kan vi se att valet slutade med ett stort fiasko för dessa grupper, säger partisekreteraren Björn Söder i ett pressmeddelande och fortsätter:

– Som ett parti i kraftig tillväxt har det tyvärr inte varit möjligt att låsa listorna i alla kommuner redan i april vilket hade krävts för att försäkra sig mot sådana här metoder. Inför valet 2018 träder ny lagstiftning i kraft vilket innebär att detta inte kommer kunna upprepas i fortsättningen.

SMR
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Bil misstänks ha sprängts i Landskrona

Sveriges Radios app ligger nere

Sveriges Radios app i mobilen är delvis ur funktion. Felmeddelandet som visas för användare anger att SR har tekniska problem.

Spelar ingen roll för vikten när du äter

Det är inte när på dygnet du äter utan hur mycket som avgör. Det budskapet kommer från amerikanska experter som gått igenom befintlig forskning om hur så kallade ätfönster påverkar vikt och hälsa.

Järfälla: Polisen rapporterar om brand

"Samtal om rök som väller ut från tak på tennishall i Kallhäll.", skriver polisen på sin hemsida.

Bohlin om kritiken: "Fick okej att höra av mig"

Ministern för civilt försvar Carl-Oskar Bohlin (M) slår ifrån sig kritiken som riktats mot honom i samband med att en kvinna avskedades från Energimyndigheten, rapporterar SR:s Ekot.

"Europa för beroende av krut från Kina"

1 timme sedan
Vapenproduktionen i Europa är alldeles för beroende av krutråvaror som nitrocellulosa från Kina, enligt Saabs vd Micael Johansson. Det utgör en risk för Europas säkerhet.