Samarbetar i Skåne.
Samarbetar i Skåne. - Foto: TT

Här är kommunen där SD och V samarbetar

Ett ovanligt initiativ kritiseras från partitoppen.


Kritik även inom Moderaterna

Inte heller Moderaterna gillar samarbetet på riksnivå och det hela kritiseras av partisekreteraren Kent Persson.

– Nej det är inte okej att ha samverkan med Sverigedemokraterna, säger han till Sveriges Radio.

BROMÖLLA. Vänsterpartiet har hela tiden hållit en stenhård linje mot Sverigedemokraterna och avvisat minsta tanke om samarbete. Men det är något som inte verkar gälla partiets avdelning i skånska Bromölla där man gått ihop med bland annat Moderaterna – för att hindra Socialdemokraternas kandidat till kommunfullmäktiges presidium, srapporterar Sveriges Radio.

"Har varit en katastrof"

Dessutom medverkar man då till att en Sverigedemokrat väljs till första vice ordförande.

– För att få SD att rösta med oss, så att vi kunde få in våra kandidater, så var vi tvungna att rösta på Laurentzson (SD). Annars hade SD röstat på S och de vill vi ha bort, för de har varit en katastrof, säger vänsterpartisten Leif Pettersson till Dagens Arena.

V kritiserar sig själva

Något som nu kritiseras hårt från partiledningen.

– Vi beklagar att de gjort såhär. Vår starka rekommendation är ju att aldrig samarbeta med Sverigedemokraterna, säger Aron Etzler, Vänsterpartiets partisekreterare, till Sveriges Radio.

Tillbakavisar kritiken

Vänsterpartiets talesperson i Bromölla, Samuel Johansson, verkar dock inte uppskatta direktiven uppifrån.

– De kan ju omöjligt veta den politiska situationen i varje enskild kommun, så är det ju liksom. Det är vi som sköter vänsterpolitiken i Bromölla. Jag har ju svårt att se att vi helt plötsligt skulle ändra på oss, bara för att man säger det från Stockholm, säger han till Sveriges Radio.

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Misstänkt grovt brott i Södertälje

Systembolagets strul berodde på hackerattack från Nordkorea

2 timmar sedan
Det var hackare i Nordkorea som slog till mot Systembolagets logistik i Sverige i måndags. Genom att ta stora delar av logistikbolaget Skanlogs data gisslan i en så kallad ransomware-attack lyckades hackarna slå ut tre stora lagerlokaler i Stockholm och Eskilstuna. Det rapporterar Dagens Industri på tisdagskvällen.

Tesla levde inte upp till förväntningarna

3 timmar sedan
Tesla levde inte upp till marknadens förväntningar under det första kvartalet. Omsättningen sjönk med 9 procent jämfört med samma period förra året.

Teknikjättarna ledde uppgång på Wall Street

3 timmar sedan
De sju teknikjättarna ledde uppgången på USA-börserna på tisdagen. Svenska Spotify rusade efter en stark delårsrapport.

Tjäna 33 000 kronor i månaden bara på fonder – så gör du

3 timmar sedan
Det kommer ta ett tag, men när du väl sparat tillräckligt mycket pengar kommer du faktiskt kunna bli det som kallas för ekonomiskt oberoende. Knepet är inte några snabba cash. Istället handlar det om långsiktigt, tålmodigt sparande i indexfonder fram till pensionen. Så här går det till och så här lång tid tar det, enligt experten.

Lång väntan på bostad – kommun får miljonbot

3 timmar sedan
En kvinna i behov av särskild bostad enligt LSS fick vänta nästan två år innan hon fick ett boende. Det berodde enligt Luleå kommun på platsbrist, något förvaltningsrätten inte ser som en acceptabel orsak.