Stockholm

Avslöjar: SDU-toppens tips till rasistsajten

Nyheter24:s Pär Ullrich intervjuar William Hahne.
1 av 6
Nyheter24:s Pär Ullrich intervjuar William Hahne.
2 av 6
3 av 6
Alex Bengtsson, från Stiftelsen Expo.
4 av 6
Alex Bengtsson, från Stiftelsen Expo. Foto: ERIK MÅRTENSSON / SCANPIX
Mattias Karlsson intervjuas av Nyheter24:s Pär Ullrich.
5 av 6
Mattias Karlsson intervjuas av Nyheter24:s Pär Ullrich.
Chang Frick.
6 av 6
Chang Frick.

Nya avslöjanden skakar Sverigedemokraterna. Nu kan Nyheter24 berätta att även Sverigedemokraternas ungdomsförbund tipsat den rasistiska sajten Politiskt Inkorrekt.


Läs mer

Under torsdagen kunde Nyheter24 avslöja att Sverigedemokraternas vikarierande partiledare Mattias Karlsson vid ett flertal tillfällen skickat tipsmejl till den numera nedlagda rasistiska sajten Politiskt Inkorrekt.

Nyheter24 kan nu avslöja att även partiets ungdomsförbund, SDU, använt sig av den rasistiska sajten.

Ett flertal av mejlen som Nyheter24, via den före detta skribenten på Politiskt Inkorrekt Chang Frick, tagit del av är skickade av ungdomsförbundets vice ordförande William Hahne

Hahne vidarebefordrar tips till sajten – och använder sig av en personlig ton i sina utskick. 

"Hej, vi släppte för någon timme sedan ett pressmeddelande, en uppföljning på 'Vi tar ingen skit'-kampanjen som vi lanserade för en vecka sedan och som ni också skrev om på PI. Vore bra för oss och intressant för läsarna ifall de fick ta del av uppföljningen", skriver han och länkar till ett pressmeddelande.

Det är heller inte det enda pressmeddelandet som Hahne velat få spridning på via den rasistiska sajten. Ungdomsförbundet har även skickat mejl till Politiskt Inkorrekt från sin vanliga mejladress. Totalt minst fem gånger under 2010-2011.

Men när Nyheter24 under Sverigedemokraternas valvaka frågar Hahne om han någon gång tipsat Politiskt Inkorrekt så har han precis som Mattias Karlsson dåligt minne.

– Nej, aldrig, säger han under en filmad intervju.

Att både Hahne och Karlsson till en början nekar när Nyheter24 frågar om deras samröre med Politiskt Inkorrekt stämmer väl med hur partiet brukar agera, säger Expos vice vd Alex Bengtsson.

– Nej, det gör dem ju alltid. Att Sverigedemokraterna vill tona ner deras rejäla inflytande över hatsajter på nätet, det är en del av deras kommunikationsstrategi när de pratar med seriösa medier, säger Alex Bengtsson.

När Nyheter24 åter hör av sig till Hahne under fredagen är han fåordig.

Du har ju skickat tipsmejl till Politiskt Inkorrekt?

– Har jag?

Det har du gjort, jag sitter med ett av dem nu.

– Jag har verkligen inte tid att ta ställning till någon sådan här skit just nu. Vi inleder vår förbundskongress nu.

Förra gången vi frågade dig sa du att du aldrig hade gjort det.

– Okej, ah. Som sagt, jag har inte tid att ta ställning till det här just nu. Vi får talas vid ett senare tillfälle, säger Hahne.

Bengtsson tror inte att mejlen som skickats från Karlsson och Hahne kommer att skada dem internt – men menar på att det kan påverka bilden av Sverigedemokraterna.

– Inte i partiet, och inte bland partiets sympatisörer. Men det är klart att det påverkar bilden av Sverigedemokraterna, framförallt när det handlar om andra partier, säger Bengtsson och fortsätter:

– Sverigedemokraterna har ju uppenbarligen en vilja att på sikt ingå i något form av samarbete med andra partier i riksdagen och varje avslöjande som kopplar samman dem med den här typen av hatsajter och andra högerextrema organisationer försvårar ju den processen.

---

Det här händer inom SDU:

Det har under en längre tid varit stridigheter inom Sverigedemokraternas ungdomsförbund – och konflikter med moderpartiet. Under 2012 försökte delar av partiledningen ersätta toppen i SDU med Paula Bieler – men Gustav Kasselstrand gick vinnande ur striden.

Under fjolårets SDU-kongress bråkades det sedan öppet på Facebook efter det att Mattias Karlsson öppet ifrågasatte SDU:s principprogram.

Till årets kongress, som alltså hålls i helgen, utmanas Kasselstrand och resten av styrelsen av Henrik Vinge. Vinge, som också är pressekreterare åt SD-ledaren Jimmie Åkesson, vill enligt Dagens Nyheter ersätta hela den nuvarande ledningen.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.