Annie Lööf och Johanna Jönsson.
1 av 3
Annie Lööf och Johanna Jönsson. - Foto: Tt Bild
Johanna Jönsson.
2 av 3
Johanna Jönsson. - Foto: JONAS EKSTROMER / JONAS EKSTROMER
Annie Lööf.
3 av 3
Annie Lööf. - Foto: Malin Hoelstad

Här är Centerns förslag för att förbättra flyktingmottagandet

I en debattartikel presenterar Centerpartiet fyra åtgärder som de anser kan ge flyktingar ett bättre mottagande.


Centerpartiets partiledare Annie Lööf och riksdagsledamoten Johanna Jönsson tycker att flyktingmottagandet behöver förbättras och har fyra förslag på vad som bör göras.

– Den omedelbara logistiska situationen måste lösas, bostäder finnas eller byggas, men framför allt måste flyktingarna komma i jobb mycket snabbare än de gör i dag, skriver de i Svenska Dagbladet. 

Ett av förslagen är att ge full ekonomisk kompensation till kommunerna. Att systemet för kostnadsersättning är krångligt minskar kommunernas förtroende för Migrationsverket, anser Lööf och Jönsson. De vill i stället se  "...reformer som gör att ersättningssystemet lever upp till sina syften".

Krav från Migrationsverket

Vidare vill de att det ska finnas krav på tidig samverkan från Migrationsverket.

De skriver att "upphandlingarna måste utformas så att man kan styra placeringen av nya asylboenden för att förhindra en ojämn spridning över landet och det måste finnas större långsiktighet i både upphandlingarna och i kommunens uppdrag att tillhandahålla bland annat skola. Det stärker kommunernas möjlighet att planera", skriver Lööf och Jönsson.

Den tredje förändringen är att inför första boende-garanti vid kommunmottagandet. De vill att kommunerna i högre utsträckning ska gå in som garant. 

– Risken för kommunen ska garanteras av staten med hjälp av till exempel kreditgarantier. De nyanlända betalar sedan hyran till kommunen med hjälp av sitt etableringsstöd, skriver de i Svenska Dagbladet

Slutligen vill de "reformera beräkningsgrunden för läns- och kommuntal", för att flyktingmottagandet ska spridas jämnt över landet. Lööf och Jönsson tycker att åtgärdsplaner ska tas fram, så att kommuner ska ha mer plats för nyanlända flyktingar med uppehållstillstånd.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Är förslagen bra?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Kritiker sågar förslag om gårdsförsäljning

EU-sanktioner mot "extremistiska" bosättare

EU inför sanktioner mot fyra "extremistiska" israeliska bosättare och två organisationer på ockuperade Västbanken.

Upp till 20 000 fick fel bostadsbidrag av Försäkringskassan

Försäkringskassan har gått ut med ett varningsmeddelande till 20 000 medborgare som fått ett extra bostadsbidrag. Utbetalningen som ska ha gjorts den 10 april kan mycket väl vara helt felaktig, och du som fått pengarna kan vara tvungen att betala tillbaka pengarna.

Trump Media varnar för nakenblankning

Börsnoterade Trump Media & Technology Group har varslat Nasdaqbörsen om att det kan ha förekommit otillåten marknadsmanipulation av bolagets aktie – med så kallad nakenblankning, rapporterar tv-kanalen CNBC.

Då höjer HBO Max priset, inför reklam och byter namn

I samband med att HBO Max byter namn till bara Max görs en rad förändringar. Exempelvis införs ett reklamabonnemang. För de som inte vill se reklam höjs avgiften rejält.

Støre möblerade om bland ministrar

Norges statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) har möblerat om i sin regering.