Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Sverigedemokraterna bojkottar Aftonbladet

- 23/03/2015, 14:35 -
Inleder bojkott.
1 av 4

Inleder bojkott.

Faksimil aftonbladet.se / TT

En journalist ska ha kontaktat Åkesson i hemmet.
2 av 4

En journalist ska ha kontaktat Åkesson i hemmet.

TT Bild / Henrik Montgomery

Något som partiet ser allvarligt på.
3 av 4

Något som partiet ser allvarligt på.

JANERIK HENRIKSSON/TT Bild

Jimmie Åkesson.
4 av 4

Jimmie Åkesson.

TT NYHETSBYRÅN

En reporter från Aftonbladet ska ha kontaktat sjukskrivne Jimmie Åkesson i hemmet. "Det visar på total respektlöshet med tanke på att han lider av ett medicinskt tillstånd", säger SD:s Henrik Vinge.

Just nu spekuleras det hej vilt om Jimmie Åkesson och hans antagliga comeback. Men partiet vill nu påpeka att Åkesson faktiskt fortfarande är sjukskriven.

I ett pressmeddelande som partiet skickat ut berättar man om hur en journalist från Aftonbladet under söndagen försökte kontakta Åkesson i hans hem.

Något som fått partiet att lacka till rejält då man menar att det strider mot en tidigare överenskommelse. Nu inleder man därför en bojkott av Aftonbladet, vilket presschefen Henrik Vinge också bekräftar för Nyheter24.

– Han hade gjort en påringning hemma hos Jimmie Åkesson i hans bostad, trots att han är sjukskriven. Det visar på total respektlöshet med tanke på att han lider av ett medicinskt tillstånd. Det är en hälsorisk, säger han.

Bildkälla: TT bild

Har bett om ursäkt

Vinge säger också att Aftonbladet bett om ursäkt och att det handlar om en engångsförseelse.

– Men om alla gjorde den här typen av engångsföreteelser så skulle vi ha reportrar hemma hos Jimmie hela tiden, säger han till Nyheter24.

Vinge säger att det kommer att få konsekvenser för Aftonbladets rapportering kring partiet.

– Det innebär att vi kommer vända oss till andra aktörer när det gäller saker som har med Jimmie Åkesson att göra.


Bildkälla: TT bild

Det är alltså en bojkott?

– Jo, det skulle man kunna säga.

Fredrik Lindén, informationsdirektör för Schibsted där Aftonbladet ingår, säger att de fått motstridiga uppgifter om Jimmie Åkesson och framtiden som de under fredagen och lördagen försökte få klarhet i.

– Men vi fick inga kommentarer från pressekretariatet. Därför åkte ett team ner till Jimmie Åkesson och knackade på. Då ingen öppnade lämnade de ett skriftligt meddelande och åkte därifrån, säger Lindén och fortsätter:

– Jag anser att vi har uppträtt med respekt inför Åkesson och även det journalistiska uppdraget.

Det är inte första gången som Sverigedemokraterna bojkottar en svensk kvällstidning. Under valet förra året valde man att utestänga Expressen från partiets valvaka.