Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Lokal flygtrafik i Stockholm – fast bara för ministrar

- 16/04/2015, 07:56 -
Ministrar
1 av 6

Tagit lite korta flygturer.

TT/SCANPIX SWEDEN / Johan Mikael Nilsson

Sverige
2 av 6

Bromma Airport

TT NYHETSBYRÅN

Vasaloppet
3 av 6

Kortare än ett halv Vasalopp faktiskt.

ULF PALM / TT

Politik
4 av 6

Gustav Fridolin och Aida Hadzialic.

CLAUDIO BRESCIANI / TT

Stefan Löven, Sverige
5 av 6

Stefan Löfven.

AP/TT

Politik
6 av 6

Även den förra regeringen gjorde samma sak.

Claudio Bresciani

Regeringsplanet ska vid ett flertal gånger ha flugit den korta sträckan mellan Arlanda och Bromma – för att hämta upp ministrar.

STOCKHOLM. Okej, först en liten geografilektion. Det är jättenära mellan Bromma flygplats och Arlanda. Alltså jättejättenära, 41 kilometer med bil. Det vill säga kortare än ett maratonlopp eller bara ett halvt Vasalopp. Nada.

Bild: TT

Men trots det så har regeringsplanet, enligt Expressen, flugit den sträckan vid sex tillfällen de senaste månaderna – för att hämta upp ministrar. Det låter ju inte direkt svinbra, och vill man komplicera historien lite till så vill Miljöpartiet och Socialdemokraterna i Stockholm lägga ner hela Bromma flygplats.

Bild: TT

Den 23 oktober stod regeringsplanet, enligt Expressen, på Arlanda – innan det på regeringens order förflyttades den korta sträckan till Bromma.

– Syftet var att hämta upp ministrar, säger Henrik Gebhardt, informationschef vid Skaraborgs flygflottilj, där försvarsmaktens transport- och specialflygenhet finns, till Expressen.

Bild: TT

Vilka som varit med vid de sex flygturerna vill inte försvarsmakten bekräfta, och hänvisar till att det är Säkerhetspolisen som beslutar om passagerarlistorna kan lämnas ut eller inte. Men Expressen bygger en indiciekedja som tycks innebära att utbildningsminister Gustav Fridolin, gymnasie- och kunskapslyftsminister Aida Hadzialic och inrikesminister Anders Ygeman varit bland de som klivit ombord på planet.

Till Nyheter24 låter Ygeman hälsa (via sin pressekreterare) att han har rest med statsflyget vid ett antal tillfällen från både Bromma och Arlanda. Inte vid något av dessa tillfällen har han begärt att planet ska lyfta från den ena eller andra flygplatsen.


Ska man vara lite snäll mot den regering som nu tyckt att det här varit en bra idé så kan man ju peka på att den gamla regeringen inte tycks ha varit bättre – uppgifter från försvarsmakten till Expressen tyder på att samma typ av extralandningar gjordes då.

Bild: TT

Extralandningar som enligt försvarsmaktens egna beräkningar orsakat ett koldioxidutsläpp på 822 kilo per gång, skriver Expressen.

När Expressen sökte pressekreterarna för Fridolin och Ygeman kunde ingen av dem svara på frågor – samtidigt som statsminister Stefan Löfvens pressekreterare Dan Lundqvist Dahlin i ett sms till tidningen att "våra undersökningar visar att vissa av de uppgifter ni har inte stämmer" och ska även ha lovat att återkomma.

Något som, enligt Expressen, inte skedde när tidningen återkom med frågor om vilka uppgifter det var som inte stämde.


Bild: TT