1 av 5
- Foto: TT NYHETSBYRÅN
2 av 5
- Foto: TT
3 av 5
- Foto: TT NYHETSBYRÅN
4 av 5
- Foto: CLAUDIO BRESCIANI / TT
5 av 5
- Foto: Lars Pehrson

Så vill Moderaterna stoppa tiggeriet

Moderaterna skriver i en debattartikel att det finns ett organiserat tiggeri – och hur man vill stoppa det.


I en debattartikel publicerad hos Dagens Nyheter skriver Moderaternas partisekreterare Tomas Tobé och ordföranden i justitieutskottet Beatrice Ask att partiet till hösten kommer att föreslå att "organiserande av tiggeri ska kriminaliseras". Man skriver i debattartikeln att Moderaterna inte vill förbjuda enskilda människor från att tigga men att man inte kan "acceptera ett omfattande och organiserat tiggeri i hela landet".

Bild: TT

Vad skillnaden är jämfört med dagens regler om människohandel slås inte fast i debattartikeln, vilket också Dagens Nyheter själva skriver.

De båda skriver även att "antalet tiggare och den omfattande utbredningen i landet tyder på att det ofta bygger på en organiserad och strukturerad verksamhet".

Samtidigt lanserar man också fler förslag om att ge kommunerna större frihet att själva agera, och skriver att man vill se över ordningslagen "bland annat vad gäller regler för penninginsamling och hur den ska tillämpas i landets kommuner för att man lokalt ska kunna agera enligt regelverket".

Bild: TT

Dessutom vill Moderaterna göra det enklare för kommuner att se till att illegala boplatser inte dyker upp, varför man vill låta kommunerna anställa personer som uppehåller ordningsföreskrifterna vilket bara polisen får göra i dag.

Man är också inne på kravställande – debattartikeln avslutas med ett stycke om hur Sverige borde ställa starkare krav på de "EU-medlemsstater vars medborgare inte ser någon bättre lösning än att tigga på gatorna långt hemifrån och vi kommer aldrig att acceptera att utsatta människor utnyttjas".

MISSA INTE NYHETER24:s ARTIKELSERIE OM TIGGERIET PÅ SVENSKA GATOR:

/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Brukar du skänka pengar?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Tredje borgmästare mördad i Ecuador

Våldtog sovande kvinna – döms till fängelse

1 timme sedan
En man i 20-årsåldern döms till fängelse för att ha våldtagit en sovande kvinna, rapporterar Sydsvenskan.

Malmö: Polisen rapporterar om bråk

1 timme sedan
"Bråk på stadsbuss.", skriver polisen på sin hemsida.

Juryn till Trumps rättegång utsedd

1 timme sedan
En jury bestående av tolv ordinarie ledamöter och sex ersättare har utsetts i rättegången mot expresident Donald Trump i New York.

Tände eld på sig själv under Trumpmål

1 timme sedan
En person har tänt eld på sig själv utanför domstolen i New York där juryn i målet mot expresident Donald Trump just valts ut, bekräftar en talesperson för New York-polisen.

Marinchefen vill se dubblerad förmåga

1 timme sedan
Regeringen har lovat att Sverige ska bidra med unika förmågor i Nato. Men marinchef Ewa Skoog Haslum är rädd att politikerna försummar marinen. Jag är orolig att man inte förstår varför vi behöver ha en stark marin, säger hon.