Stockholm

Kvinnor är positiva till invandring och ogillar Sverigedemokraterna

Inte deras väljare dock– de vill ha mer samarbete.
1 av 4
Inte deras väljare dock– de vill ha mer samarbete. Foto: ANDERS WIKLUND / TT
Något som dock inte gäller Jan Björklunds väljare..
2 av 4
Något som dock inte gäller Jan Björklunds väljare.. Foto: TT NYHETSBYRÅN
Jimmie Åkesson blir allt mer accepterad.
3 av 4
Jimmie Åkesson blir allt mer accepterad. Foto: tt bild
Rödgröna väljare är dock tydliga i sitt avståndstagande.
4 av 4
Rödgröna väljare är dock tydliga i sitt avståndstagande. Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

"Kvinnor är mer positiva till invandring".


Läs mer

Rödgröna väljare vill fortfarande göra allt de kan för att hålla Sverigedemokraterna borta från inflytande, det visar en undersökning från Ipsos som Dagens Nyheter ligger bakom. Samma sak gäller också generellt för kvinnliga väljare som i mycket större utsträckning är skeptiska till Sverigedemokraterna.

– Det ligger i linje med andra ­undersökningar vi gjort, där vi sett att kvinnor är mer positiva till ­invandring och där män rankar migrationsfrågorna högre än kvinnor, säger David Ahlin, opinionschef på Ipsos, till Dagens Nyheter

Men samma undersökning visar även att många borgerliga väljare svängt – och nu vill ha till ett samarbete med Jimmie Åkessons parti.

– Sedan september har det skett en viss rörelse bland borgerliga ­väljare där färre håller med om ­linjen att partierna bör göra allt för att isolera Sverigedemokraterna, säger Ahlin.

Bild: TT

För nu är det tydligen så att allt färre borgerliga väljare verkar uppskatta decemberöverenskommelsen, skapad just för att hålla SD borta från inflytande efter höstens budgetkaos, och i stället vill man ha till ett samarbete med partiet i de frågor där man tycker lika. Det gäller i alla fall majoriteten av de som säger sig rösta på Moderaterna, Centerpartiet och Kristdemokraterna. Däremot vill allt färre Folkpartister ha till ett samarbete åt det hållet.

– Det är större rörelser bland KD- och C-väljare, men där är det små baser så man ska vara lite försiktig med att dra för stora växlar. Men över lag kan man säga att attityderna bland borgerliga väljare mjuknat lite jämfört med i september, säger Ahlin till Dagens Nyheter.

Bild: TT

Ska Alliansen samarbeta med SD?
Tack för din röst!

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.