Jimmie Åkesson: "Sju partier i en maktkartell"

- 15/06/2015, 08:06 -
Jimmie Åkesson.
1 av 4

Jimmie Åkesson.

BERTIL ERICSON / TT

Inte speciellt förtjust i övriga partier.
2 av 4

Inte speciellt förtjust i övriga partier.

Henrik Montgomery

Åkesson har tämligen nyligen återvänt efter att ha varit sjukskriven.
3 av 4

Åkesson har tämligen nyligen återvänt efter att ha varit sjukskriven.

BERTIL ERICSON / TT

Stefan Löfven och Anna Kinberg Batra.
4 av 4

Stefan Löfven och Anna Kinberg Batra.

Henrik Montgomery

Jimmie Åkesson går till attack mot de andra riksdagspartierna i allmänhet – och mot decemberöverenskommelsen i synnerhet.

Det har varit lite tyst från Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson även efter det att han återvände från sin sjukskrivning men nu har han i alla fall ställt upp i en lång intervju med Expressen.

Där berättar han bland annat om sin syn på Decemberöverenskommelsen – och varför han fortfarande tror på taktiken att "fälla varje regering som väljer att föra en ökad invandring och ge Miljöpartiet ett avgörande inflytande över svensk migrationspolitik”.

– Ja, i någon mening så är det ju så. Har vi möjlighet att fälla en regering som verkar tvärtemot våra kärnfrågor och profilfrågor, och våra väljares intressen, så är det vår uppgift och vårt jobb att göra det. Allt annat vore ju tjänstefel från vår sida, så självklart är det så , säger Åkesson till Expressen och fortsätter:

– Men de andra partierna har ett val, antingen kör de på som de nu gör och ingår i den här maktkartellen – och tydliggör att det i dag bara finns en opposition på riktigt i Sveriges riksdag – eller så hoppar de ur den här sandlådan som de suttit i fem år, och börjar prata med oss och förhandlar om politiken. För det finns mycket vi är överens om med andra partier, jag förstår inte varför man inte kan prata med oss om det. Det är jättekonstigt.

Han får också frågan om vilket riksdagsparti som står det egna närmast, och har rejält svårt att hitta ett svar.

– Då är det inget parti som står särskilt nära, då är det vi mot resten. Och decemberöverenskommelsen innebär ju att vi har sju partier i riksdagen i en maktkartell, och sen så är vi oppositionsparti, säger Åkesson till Expressen.