Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Så mycket större än de rödgröna är Alliansen

- 29/06/2015, 08:23
Dåliga siffror för Socialdemokraterna och Miljöpartiet – bättre för alliansen och SD.
1 av 7

Dåliga siffror för Socialdemokraterna och Miljöpartiet – bättre för alliansen och SD.

TT-montage

Ebba Busch Thor.
2 av 7

Ebba Busch Thor.

Pontus Lundahl / TT

Åsa Romson.
3 av 7

Åsa Romson.

BERTIL ERICSON / TT

Jonas Sjöstedt.
4 av 7

Jonas Sjöstedt.

TT News Agency / Henrik Montgomery / TT

Jimmie Åkesson.
5 av 7

Jimmie Åkesson.

BERTIL ERICSON / TT

Anna Kinberg Batra.
6 av 7

Anna Kinberg Batra.

Janerik Henriksson/TT / Janerik Henriksson/TT

Stefan Löfven.
7 av 7

Stefan Löfven.

Claudio Bresciani/ TT / Claudio Bresciani/TT

Går om i stor mätning.

I Almedalen är det Socialdemokraternas dag – och man kan lätt föreställa sig att den kunde ha startat bättre för Stefan Löfven och hans partikamrater.

För på måndagen kom nämligen även Novus stora undersökning Svensk väljaropinion, beställd av Sveriges Radio, och det är inga kanonsiffror för Socialdemokraterna direkt – detta trots att partiet själva faktiskt ökar en aning.

Bild: TT

Men sammanlagt så är de fyra borgerliga partierna nu större än de tre rödgröna, för första gången på tre år. 41 procent av svenskarna skulle rösta på något av allianspartierna om det vore val i dag, jämfört med 39,5 procent för de rödgröna.

– Båda regeringarna Reinfeldt hade svåra år trots att det parlamentariska läget för Reinfeldt var mycket mindre komplicerat än vad det är nu, nu har regeringen fått igenom sin budget och vi Socialdemokrater har haft en bra och framåtsyftande partikongress och sammantaget kommer vi kunna börja leverera resultat utifrån de förväntningar som människor har, säger Socialdemokraternas partisekreterare Carin Jämtin till Sveriges Radio.

Bild: TT

Samtidigt så går ett annat parti starkt framåt – Sverigedemokraterna är rekordstora. Jimmie Åkessons parti har nu stöd av 16,4 procent av svenskarna. Något som Moderaternas partisekreterare Tomas Tobé självklart funderar över.

– Vi har haft ett väldigt stort fokus i debatten i frågor där de är förhållandevis starka, det är klart att det är den huvudsakliga orsaken, säger Tobé till Sveriges Radio.