Statsminister Stefan Löfven talade i Almedalen i kväll.
1 av 9
Statsminister Stefan Löfven talade i Almedalen i kväll. - Foto: tt bild
Löfven tillsammans med Fridolin och Romson innan talet.
2 av 9
Löfven tillsammans med Fridolin och Romson innan talet. - Foto: tt bild
3 av 9
- Foto: tt bild
4 av 9
- Foto: tt bild
5 av 9
- Foto: tt bild
6 av 9
- Foto: tt bild
7 av 9
- Foto: tt bild
8 av 9
- Foto: tt bild
9 av 9
- Foto: tt bild

9 viktiga saker Stefan Löfven sa i kvällens tal

Stefan Löfven talade om arbetslöshet, invandring och IS.


1. Globaliseringen

Stefan Löfven talade om den internationella ekonomin, och om hur fort det går inom tekniken i dag. Han pratade ”utvecklingsmoral”, att alla ska se till att samhället går framåt och att alla får ta del av det.

Bild:TT

2. Arbetslösheten

Sverige ska ha Europas lägsta arbetslöshet, genom investeringar och innovation. Både entrepenörer och anställda ska lyftas. Dock tog statsministern inte upp någon tidsplan, tidigare har Socialdemokraterna sagt att Sverige ska ha Europas lägsta arbetslöshet 2020.

Bild:TT

3. Islamiska staten

Det vidriga slaktandet av människor är fegt och ett nedsättande av människovärdet, sa Löfven. Därför ska Sverige ha en samordning mot terrorism, men Löfven vill också att Sverige ska hjälpa till med humanitär hjälp i Syrien och Irak.

Bild:TT

4. Företagen

Sverige ska satsa mer på export. Små och medelstora företag ska kunna ta sitt första steg ut på den globala marknaden, sa Löfven.

Bild:TT

5. Utbildning

Kunskapsresultaten har gått nedåt och ojämställdheten gått uppåt, sa Löfven. Regeringen ska satsa på skolan. Mindre barngrupper i förskolan och lågstadiet. Elever ska få mer tid med sina lärare, och alla svenska skolor ska bli bra. Skattepengarna ska gå till skolorna, inte till skatteparadis, menar Stefan Löfven. Pengar ska skjutas till för att lärarlönerna ska kunna höjas.

Bild:TT

6. Invandring

Stefan Löfven vill att man ska försöka tänka sig in i flyktingarnas situation. Alla Sveriges kommuner ska dela på ansvaret att ta emot flyktingarna. Genom att göra det gör vi det som alla vill att vi ska göra mot oss, sa Löfven.

Bild:TT

7. Rasism och ojämställdhet

Kvinnor, utlandsfödda och funktionshindrade stängs ute på grund av strukturer och normer, menar Löfven. Regeringen ska därför skapa en jämställdhetsagenda mot bland annat homofobi och rasism. Men det krävs att alla hjälper till mot intoleransen, sa Löfven i sitt tal. "Du som älskar Sverige, stå upp för allas frihet", sa Löfven.

Bild:TT

8. Utrikespolitiken

Sverige måste visa sitt stöd för Ukraina. Löfven oroar sig också för Grekland, och menar att Regeringen ska göra allt som står i sin makt för att krisen inte ska drabba Sverige, och han hoppas också att Grekland ska stanna kvar i EU och Eurosamarbetet.

Bild:TT

9. EU

EU ska jobba för en rättvis arbetsmarknad och att bekämpa fattigdomen. Även hälso- och miljöproblem ska bekämpas med EU:s hjälp. Ett medborgarnas EU ska gå före kortsiktighet och populism, sa Stefan Löfven i sitt tal. Avtal ska slutas med Rumänien för att tiggarna ska få bättre förutsättningar i sina hemländer. Regeringen ska göra det som krävs för att ingen ska behöva sitta och tigga, sa Löfven.

/
/
/
tal
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Tyckte du talet var bra?
Tack för din röst!