Jesper Nilsson berättar om varför han valde att lämna SD.
1 av 2
Jesper Nilsson berättar om varför han valde att lämna SD. - Foto: TT NYHETSBYRÅN
Han tycker att SD är ett unket parti.
2 av 2
Han tycker att SD är ett unket parti. - Foto: COPYRIGHT TT NYHETSBYRÅN / Henrik Montgomery / TT

Politikern lämnar SD: "De jämförde homosexualitet med att ha tidelag med djur"

Jesper Nilsson berättar om SD-medlemmarnas rasistiska, sexistiska och homofobiska åsikter.


I dag publicerade Jesper Nilsson som var distriktsordförande för SDU Västmanland ett blogginlägg där han berättar om varför han valde att lämna SD.

Han skriver att han att han gick med i partiet 2010 och att han aldrig identifierat sig som främlingsfientlig men blev medlem i SD ändå.

Kvinnoförnedrande jargong

Efter några år som medlem blev han mer aktiv och fick då bättre insikt i partiet. Han beskriver det fanns problem med SD:s kvinnosyn.

– Det var påfallande ofta det förekom sexistiska uttryck och en kvinnoförnedrande jargong. Vartenda möte förekom minst ett fall då någon objektifierade kvinnors kroppar och jag kan tro att de tyckte att jag var en riktig fjolla som inte ville vara med i jargongen, skriver Jesper Nilsson i blogginlägget.

”Hitler var ju faktiskt en förebild”

Jesper Nilsson fortsätter att beskriva åsikter som yttrades vid fester med medlemmar i SD.

– Jag vill minnas att jag lyfte fram problemet med att partiet ses som nazistiskt av många. Min kollega tonade ner detta med att ”de som säger det förstår inte bättre” och sen kom det riktigt vansinniga: ”Hitler var ju faktiskt en förebild.”, skriver Nilsson i sitt blogginlägg.

Jesper Nilsson beskriver också att han ofta fick höra homofobiska åsikter yttras vid möten och liknande.

– Det är inte alls ovanligt att homosexualitet jämförs med att ha tidelag med djur. En helt galen jämförelse enligt mig, men svårt att påtala för den ”öppne och tolerante” Sverigedemokraten! Jag kommer aldrig glömma hur ungdomsförbundet på sin årliga kongress röstade nej till att förespråka homosexuellas rätt till borgerlig vigsel, skriver han.

SD:s pressassistent Christian Krappedal vill inte svara på om han anser att det Jesper Nilsson skriver i sitt blogginlägg stämmer utan ger endast en kommentar:

– Det är tråkigt att han väljer att beskriva det så här men jag vill inte recensera hans personliga erfarenheter, säger pressassistent Christian Krappedal till Nyheter24.

Läs hela Jesper Nilssons blogginlägg här.

/
SDU
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ditt snus kan försvinna – här är hela listan

Misstänkt våldtäkt utomhus – man i 20-årsåldern anhållen

Natten till fredagen greps en man misstänkt för våldtäkt i Åre. Mannen, som är i 20-årsåldern, är nu anhållen av åklagare. Polisen har genomfört förhör med vittnen, den misstänkte och offret, som är en kvinna. Man har också fotodokumenterat den misstänkta brottsplatsen.

Morgonens nyheter 29 mars

Här kommer morgonens nyheter i korthet.

Tyskt pollen drar in över Sverige i påsk

Björken blommar inte än. Ändå kan den känslige åka på en pollensmäll under påsken. Förklaringen ligger i luftströmmen söderifrån.

Tidig eller sen påsk – fullmånen avgör

Julen inträffar punktligt varje år. Men påsken? Där kan det skilja en månad. Anledningen är lika mycket religiös som astronomisk.

Biden fick hjälp av Obama och Clinton på scen

USA:s president Joe Biden fick på torsdagskvällen sällskap av sina företrädare Barack Obama och Bill Clinton vid ett insamlingsevenemang i New York på torsdagskvällen. De tre deltog i ett samtal där allvar blandades med skämt, modererat av Late Night-programledaren Stephen Colbert.