Onsdag 18 Maj
Stockholm

SD Sveriges största parti i ny mätning

1 av 4
2 av 4
3 av 4
4 av 4

Sverigedemokraterna noterar 25,2 procent och är för första gången störst.

Kommentera (22)
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Hela undersökningen

M: 21,0

C: 5,6

FP: 4,4

KD: 3,7

MP: 6,4

S: 23,4

V: 6,8

Fi: 2,8

SD: 25,2

Det är i den senaste Yougov-undersökningen som Sverigedemokraterna drar om såväl Moderaterna som Socialdemokraterna, skriver Metro som beställt undersökningen.

I undersökningen noterar SD 25,2 procent, S landar på 23,4 och M på 21 procent. Ett unikt resultat, då Sverigedemokraterna aldrig varit största parti i en mätning tidigare.

Resultaten beror enligt experten Sören Holmberg, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, på att svenskar tycker att frågor om invandring blivit allt viktigare.

Undersökningen är utförd i en turbulent tid i den svenska debatten, efter SD:s tunnelbanekampanj och under samma period som morden på Ikea.

– Stämningen på nätet och i sociala medier var ju oerhört hätsk just då. Jag tror att det är en kulmen på en lång debatt som vi haft under en lång tid, säger Stina Morian, politisk expert, till Metro.

Frågor som skola, vård och omsorg är för svenska väljare inte lika viktiga längre, verkar det som.

– Politiken har de senaste åren handlat om integration, invandring, flyktingar och tiggare. Och jag tror att ganska många blandar ihop begreppen och tycker att allting är samma sak. Där har de traditionella partierna helt misslyckats med att föra debatten i sin egen ringhörna, säger Morian till Metro.

Undersökningar från Yougov och andra institut som använder självrekryterade paneler har kritiserats. Det beror på att personerna som deltar själva och aktivt söker sig till panelen.

I denna undersökning har 1 527 personer svarat i en självrekryterad onlinepanel. Undersökningen genomfördes mellan den 14-17 augusti. Enligt Metro är felmarginalen +/- 2,5 procentenheter.

Kommentera (22)
Kopiera länk
Dela