1 av 4
- Foto: TT Bild
2 av 4
- Foto: Marcus Ericsson/TT
3 av 4
- Foto: Christine Olsson / Christine Olsson/TT
4 av 4
- Foto: Lars Pehrson/SvD/TT

SD Sveriges största parti i ny mätning

Sverigedemokraterna noterar 25,2 procent och är för första gången störst.


Hela undersökningen

M: 21,0

C: 5,6

FP: 4,4

KD: 3,7

MP: 6,4

S: 23,4

V: 6,8

Fi: 2,8

SD: 25,2

Det är i den senaste Yougov-undersökningen som Sverigedemokraterna drar om såväl Moderaterna som Socialdemokraterna, skriver Metro som beställt undersökningen.

I undersökningen noterar SD 25,2 procent, S landar på 23,4 och M på 21 procent. Ett unikt resultat, då Sverigedemokraterna aldrig varit största parti i en mätning tidigare.

Resultaten beror enligt experten Sören Holmberg, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, på att svenskar tycker att frågor om invandring blivit allt viktigare.

Undersökningen är utförd i en turbulent tid i den svenska debatten, efter SD:s tunnelbanekampanj och under samma period som morden på Ikea.

– Stämningen på nätet och i sociala medier var ju oerhört hätsk just då. Jag tror att det är en kulmen på en lång debatt som vi haft under en lång tid, säger Stina Morian, politisk expert, till Metro.

Frågor som skola, vård och omsorg är för svenska väljare inte lika viktiga längre, verkar det som.

– Politiken har de senaste åren handlat om integration, invandring, flyktingar och tiggare. Och jag tror att ganska många blandar ihop begreppen och tycker att allting är samma sak. Där har de traditionella partierna helt misslyckats med att föra debatten i sin egen ringhörna, säger Morian till Metro.

Undersökningar från Yougov och andra institut som använder självrekryterade paneler har kritiserats. Det beror på att personerna som deltar själva och aktivt söker sig till panelen.

I denna undersökning har 1 527 personer svarat i en självrekryterad onlinepanel. Undersökningen genomfördes mellan den 14-17 augusti. Enligt Metro är felmarginalen +/- 2,5 procentenheter.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Många trafikolyckor under morgonen: "Ishalka"

Så tjänar du pengar på att ladda bilen

Pausa laddningen av elbilen – och tjäna en tusenlapp. Flera aktörer på elmarknaden har gått ihop för att få elbilsägarna att bidra till ett stabilare elnät.

Högre vinst för Evolution

Evolution, utvecklare av nätkasinon, gjorde en rörelsevinst på 311 miljoner euro för första kvartalet, en ökning med nästan 15 procent jämfört med samma period i fjol.

Lägre priser pressar SSAB:s vinst

Stålkoncernen SSAB vinst faller tydligt. Under första kvartalet landade rörelsevinsten på 3 157 miljoner kronor, ner från 4 733 miljoner kronor samma period i fjol.

Uppgång väntas på börsen

Stockholmsbörsen väntas fortsätta upp när handeln inleds klockan nio, indikerar förhandeln på bland annat IG Markets.

Polisen i Skövde rapporterar om trafikolycka

"På Skövdevägen vid Skultorp är det en bilist som blir påkörd bakifrån av en annan bilist.", skriver polisen på sin hemsida.