SD åter på tredje plats.
1 av 4
SD åter på tredje plats. - Foto: TT Bild
Detta efter att Novus presenterat sin barometer.
2 av 4
Detta efter att Novus presenterat sin barometer. - Foto: Marcus Ericsson/TT
Jimmie Åkesson ökar ändå mest.
3 av 4
Jimmie Åkesson ökar ändå mest. - Foto: Lars Pehrson/SvD/TT
Bekymrad Löfven.
4 av 4
Bekymrad Löfven. - Foto: Christine Olsson / Christine Olsson/TT

Så stora är SD i nya mätningen

Novus har släppt sin väljarbarometer för augusti.


TV4 Novus

M 23,3 (-1,7)

FP 5,2 (+0,3)
C 6,7 (+0,3)
KD 3,3 (-0,7)

S 25,1 (-1,3)
V 7,3 (+0,8)
MP 6,7 (+0,7)

SD 19,4 (+1,4)
FI 2,1 (+0,3)
Övriga 0,9 (+0,1)

3 005 personer intervjuades per telefon och fick frågan vad de skulle rösta på om det var val i dag. Inga förändringar (siffrorna inom parentes) är statistiskt säkerställda.

Förra veckans stora snackis blev de olika opinionsmätningarna från Yougov och Sverige tycker, i vilka Sverigedemokraterna blev största respektive tredje största parti. Det som förutom SD:s framfart har debatterats flitigt sedan dess är undersökningarnas metod med bland annat självrekryterade paneler.

LÄS MER: SD Sveriges största parti i ny mätning

Några som använder en mer klassisk metod är Novus, vars väljarbarometer som görs i samarbete med TV4 kom ut på tisdagen. Den mätningen visar samma tendens som tidigare, Sverigedemokraterna tar stora kliv framåt och landar på 19,4 procent. En ökning på 1,4 procentenheter sedan förra mätningen.

Socialdemokraterna backar 1,3 procentenheter och får 25,1 procent av stödet medan Moderaterna backar 1,7 och 23,3 procent. Nämnas ska att inga förändringar sedan Novus mätning i juni är statistiskt säkerställda.

– Missnöjet har vuxit under en lång period, ända sedan Reinfeldts tid och under samma period har SD ansetts som enda oppositionspartiet, säger Torbjörn Sjöström vd på Novus till TV4.

Fighten mellan de rödgröna och Alliansen leds av de förstnämnda då både Miljöpartiet och Vänsterpartiet ökar något. 39,1 procent av svenskarna skulle rösta på något av de rödgröna partien om det vore val i dag. Den siffran för Alliansen landar på 38,5 procent. Värst går det för Kristdemokraterna som tappar 0,7 procentenheter och är nere på 3,3 procent.
TV4
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Trevande optimism i Qatar – men mycket kvarstår

Narkotikaförsäljning jämförs med serviceyrke

Försäkringskassan återkräver nästan 900 000 kronor från en man som fått sjukpenning samtidigt som han sålt narkotika. I sitt beslut jämför Försäkringskassan narkotikaförsäljningen med ett serviceyrke, rapporterar P4 Kalmar.

Oppositionen: Brist på förslag här och nu

Miljöpartiet och Centerpartiet tycker att regeringens energiproposition ekar tom på förslag här och nu. Vi och industrin vill ha ett mål nu för 2030 och för 2035. Det är nu vi behöver omställningen, det är nu vi behöver den förnybara energin, säger MP:s språkrör Daniel Helldén.

Ja till omstridd säkerhetslag i Hongkong

Hongkongs parlament har röstat ja till en ny hård säkerhetslag, som ska ge regimen ännu större möjligheter att slå till mot politiskt missnöje.

Costcos brakförlust – så mycket gick de back 2023

Costco Wholesale etablerade sig i Sverige 2022 och fler varuhus är redan på gång. Men hur gick det egentligen för den amerikanska butiksjätten under deras första år i Sverige?

Föräldrar åtalas – stängde in barn i källare

Ett föräldrapar i Halmstad åtalas för olaga frihetsberövande av sina barn. Enligt misstanken ska de ha stängt in barnen i en mörk källare, och pappan är också misstänkt för flera fall av misshandel.