Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Så stora är SD i nya mätningen

- 25/08/2015, 07:54 -
SD åter på tredje plats.
1 av 4

SD åter på tredje plats.

TT Bild

Detta efter att Novus presenterat sin barometer.
2 av 4

Detta efter att Novus presenterat sin barometer.

Marcus Ericsson/TT

Jimmie Åkesson ökar ändå mest.
3 av 4

Jimmie Åkesson ökar ändå mest.

Lars Pehrson/SvD/TT

Bekymrad Löfven.
4 av 4

Bekymrad Löfven.

Christine Olsson / Christine Olsson/TT

Novus har släppt sin väljarbarometer för augusti.

Förra veckans stora snackis blev de olika opinionsmätningarna från Yougov och Sverige tycker, i vilka Sverigedemokraterna blev största respektive tredje största parti. Det som förutom SD:s framfart har debatterats flitigt sedan dess är undersökningarnas metod med bland annat självrekryterade paneler.

LÄS MER: SD Sveriges största parti i ny mätning

Några som använder en mer klassisk metod är Novus, vars väljarbarometer som görs i samarbete med TV4 kom ut på tisdagen. Den mätningen visar samma tendens som tidigare, Sverigedemokraterna tar stora kliv framåt och landar på 19,4 procent. En ökning på 1,4 procentenheter sedan förra mätningen.

Socialdemokraterna backar 1,3 procentenheter och får 25,1 procent av stödet medan Moderaterna backar 1,7 och 23,3 procent. Nämnas ska att inga förändringar sedan Novus mätning i juni är statistiskt säkerställda.

– Missnöjet har vuxit under en lång period, ända sedan Reinfeldts tid och under samma period har SD ansetts som enda oppositionspartiet, säger Torbjörn Sjöström vd på Novus till TV4.

Fighten mellan de rödgröna och Alliansen leds av de förstnämnda då både Miljöpartiet och Vänsterpartiet ökar något. 39,1 procent av svenskarna skulle rösta på något av de rödgröna partien om det vore val i dag. Den siffran för Alliansen landar på 38,5 procent. Värst går det för Kristdemokraterna som tappar 0,7 procentenheter och är nere på 3,3 procent.