Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Då skärps lagarna mot svenska terrorismen

- 28/08/2015, 07:41
Anders Ygeman skriver på DN Debatt.
1 av 4

Anders Ygeman skriver på DN Debatt.

TT

Inrikesminister Anders Ygeman.
2 av 4

Inrikesminister Anders Ygeman.

TT BILD

Inrikesminister Anders Ygeman (S) om hur terrorn ska stoppas.
3 av 4

Inrikesminister Anders Ygeman (S) om hur terrorn ska stoppas.

TT BILD

Omkring 300 svenskar har rest till IS.
4 av 4

Omkring 300 svenskar har rest till IS.

Ap / TT

Inrikesministern vill se betydligt hårdare tag.

Inrikesminister Anders Ygeman skriver på DN Debatt om hur Sveriges nya strategi mot terrorismen ser ut. Kort sagt handlar det om att förebygga, förhindra och försvåra – delvis genom att göra terrorresor och förberedelser olagliga.

"Terrorismen är gränslös. Personer från Sverige och våra grannländer ansluter sig till väpnade strider i Irak och Syrien. När och om dessa personer återvänder pekar Säkerhetspolisen på en förhöjd kunskap om och risk för terrorhandlingar också här. Därför måste terrorkrigsresor göras olagliga samt terrorhandlingar förebyggas, förhindras och försvåras", skiver Ygeman i artikeln.

Sammanlagt tror Säpo att omkring 250-350 svanskar har rest till Syrien för att kriga med IS. Något som Ygeman tror sänker tröskeln för våld i Sverige. Ett lagförslag förväntas komma snart.

"Under hösten kommer regeringen att lägga fram ett lagförslag som gör det kriminellt att delta i träningsläger för terrorism, att resa i syfte att begå terroristbrott och att samla in resurser till en terroristorganisation oavsett vad pengarna ska användas till", skriver Ygeman på DN Debatt.

Målet verkar vara att de nya lagarna ska vara oerhört tydliga.

"För den som tar det slutgiltiga beslutet att delta i strid ska konsekvenserna vara solklara. Våldsbejakande extremister ska lagföras för de brott som de begår. Den som reser för att delta i det brutala våldet och terrorn ska veta att det väntar åtal och fängelse när de återvänder. Att direkt eller indirekt ha bidragit till ISIL:s mördande måste få tydliga konsekvenser". skriver Ygeman.

Läs debattartikeln i sin helhet här.