Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Så vill Centerpartiet göra om högskolan

- 02/09/2015, 15:28 -
1 av 4

tt bild

2 av 4

tt bild

3 av 4

tt bild

Centerstudenters ordförande Alfred Askeljung.
4 av 4

Centerstudenters ordförande Alfred Askeljung.

Vill förnya terminssystemet.

Systemet med två terminer på ett läsår, med ett långt sommarlov i mitten, har sett likadant ut under en väldigt lång tid. Frågan om att göra om systemet så att studenterna går tre terminer istället har debatterats länge, och nu kan Nyheter24 avslöja att Centerpartiet kommer att föreslå treterminssystem till sin stämma i september. Det kommer innebära att de universitet och högskolor som vill kommer kunna införa ett system med tre terminer, med en kortare ledighet mellan terminerna.

– Svenska utbildningen behöver effektiviseras, svenska studenter tar examen sist i hela OECD-området. Det är inte bara dåligt för individer, utan även för jobben och samhällsekonomin, säger Centerstudenters ordförande Alfred Askeljung till Nyheter24.

Bild:TT

Många studenters framtida karriärer är ju beroende av att ha ett sommarjobb inom den bransch man utbildar sig i. Blir det inte ett problem om man bara pluggar?

– Det kan ju ske en informell del av utbildningen, men det blir ett problem när studenter lämnas vind för våg under sommaren, har svårt med försörjning eller kanske måste läsa extrakurser. De flesta studenter och näringslivet skulle gynnas av en snabbare genomströmning i högskolan.

Treterminssystemet är något som varit på tal länge, och många både inom det rödgröna blocket och Alliansen har framfört åsikter i frågan. Och Centerpartiet tror att en blocköverskridande överenskommelse kan vara möjlig.

– Jag hoppas det, men det ansvaret ligger i slutändan på regeringen att presentera hållbara reformer och framföra dem över blockgränsen, säger Alfred Askeljung till Nyheter24.

Är det en bra idé med tre terminer?