1 av 4
2 av 4
- Foto: tt bild
3 av 4
- Foto: tt bild
4 av 4

Här jämför SD-politiker flyktingar med nazister

"Det kommer krascha inom tre år"


Flyktingfrågan är något som engagerar hela Europa just nu. Röster har höjts om att visa mer öppenhet och empati, men samtidigt tycker Sverigedemokraternas ordförande i Lidingö, Joachim Hägg, att det är lämpligt att jämföra flyktingströmmarna med nazi-Tysklands ockupation av Österrike 1938. Något som först uppmärksammades av Inte rasist, men.

När Nyheter24 ringer upp Hägg menar han att det finns IS-krigare i flyktingströmmen, och att IS planerar att skicka en halv miljon soldater till Europa.

– I stället för att det var som i Österrike 1938 så är det tyskarna som välkomnar något som de inte vet vad det är. Du kan referera till mig om 2-3 år så får vi se vad du säger. Jag har väldigt bra helikoptervy på sådana här saker. Vi kommer ha enorma problem, säger Joachim Hägg till Nyheter24.

Som går att jämföra med andra världskriget?

– När det gäller ekonomisk kollaps, ja. Flyktingarna kan inte sättas i arbete, de kan inte sättas i bostäder. De kan inte integreras för det vill de inte. De närmaste tre åren är avgörande för Europas framtid.

Och hur kommer det vara om tre år?

– Du kommer få ett inbördeskrig. Jag ser utvecklingen, för jag har sett hur det ser ut i Mellanöstern. Det kommer krascha inom tre år. Det kommer explodera här i Sverige och i Europa.

Nyheter24 ringde upp Sverigedemokraternas presschef Henrik Vinge för att se hur partiet ser på Häggs uttalande.

– Det är en olämplig jämförelse, men samtidigt kan jag förstå att folk är oroliga, säger Henrik Vinge till Nyheter24.

Däremot är Vinge inte lika tydlig när det gäller påståendet om inbördeskrig.

– Jag hoppas innerligt att vi inte kommer få se ett inbördeskrig. Men visst blir det motsättningar inom samhället, fortsätter Vinge

Men tycker du att uttalandet är lämpligt? Det här är ju ändå folk som flytt från krig?

– Många av dem gör det, många av dem gör ju inte det. Det är möjligt att han uttalat sig i affekt. Samtidigt kan jag förstå att människor är oroliga för vad som händer just nu, säger Henrik Vinge.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Kriminell personal – HVB-hem tvingas stänga

Danmark ser över taiwanesers registrering

Taiwaneser som kommer till Danmark registreras som kineser. Nu kan det förfarandet ändras, enligt utrikesminister Lars Løkke Rasmussen (M), som säger att han är öppen för "en alternativ lösning".

Mordmisstänkta 16-åringen placeras på Sis-hem

Häktningen av den 16-åriga pojken som är misstänkt för att ha mördat en 15-åring i Alingsås hävs – och han placeras på ett Sis-hem i väntan på dom. Han ska också genomgå en rättspsykiatrisk undersökning.

Hon är hockeystjärnan Niklas Hjalmarssons kända exfru

Niklas Hjalmarsson är en av få svenskar som vunnit Stanley Cup, men hur bra koll har du egentligen på den tidigare hockeystjärnan? Nyheter24 har samlat det som googlas mest om honom.

16 år för dödsskjutning i Jakobsberg

En man döms till 16 års fängelse för mord på en man i 20-årsåldern i Jakobsberg förra året. Ytterligare tre personer döms av Attunda tingsrätt för grovt vapenbrott och grovt olaga hot till fängelse i två år och tio månader.

Man och kvinna hittade döda i Gävle – utreds som mord

Polisen utreder ett misstänkt dubbelmord i Gävle efter att två personer hittats döda i en bostad i onsdags, skriver polisen på sin hemsida.