Tisdag 27 Sep
Stockholm

Här jämför SD-politiker flyktingar med nazister

1 av 4
2 av 4
3 av 4
4 av 4

"Det kommer krascha inom tre år"

Kommentera (15)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Flyktingfrågan är något som engagerar hela Europa just nu. Röster har höjts om att visa mer öppenhet och empati, men samtidigt tycker Sverigedemokraternas ordförande i Lidingö, Joachim Hägg, att det är lämpligt att jämföra flyktingströmmarna med nazi-Tysklands ockupation av Österrike 1938. Något som först uppmärksammades av Inte rasist, men.

När Nyheter24 ringer upp Hägg menar han att det finns IS-krigare i flyktingströmmen, och att IS planerar att skicka en halv miljon soldater till Europa.

– I stället för att det var som i Österrike 1938 så är det tyskarna som välkomnar något som de inte vet vad det är. Du kan referera till mig om 2-3 år så får vi se vad du säger. Jag har väldigt bra helikoptervy på sådana här saker. Vi kommer ha enorma problem, säger Joachim Hägg till Nyheter24.

Som går att jämföra med andra världskriget?

– När det gäller ekonomisk kollaps, ja. Flyktingarna kan inte sättas i arbete, de kan inte sättas i bostäder. De kan inte integreras för det vill de inte. De närmaste tre åren är avgörande för Europas framtid.

Och hur kommer det vara om tre år?

– Du kommer få ett inbördeskrig. Jag ser utvecklingen, för jag har sett hur det ser ut i Mellanöstern. Det kommer krascha inom tre år. Det kommer explodera här i Sverige och i Europa.

Nyheter24 ringde upp Sverigedemokraternas presschef Henrik Vinge för att se hur partiet ser på Häggs uttalande.

– Det är en olämplig jämförelse, men samtidigt kan jag förstå att folk är oroliga, säger Henrik Vinge till Nyheter24.

Däremot är Vinge inte lika tydlig när det gäller påståendet om inbördeskrig.

– Jag hoppas innerligt att vi inte kommer få se ett inbördeskrig. Men visst blir det motsättningar inom samhället, fortsätter Vinge

Men tycker du att uttalandet är lämpligt? Det här är ju ändå folk som flytt från krig?

– Många av dem gör det, många av dem gör ju inte det. Det är möjligt att han uttalat sig i affekt. Samtidigt kan jag förstå att människor är oroliga för vad som händer just nu, säger Henrik Vinge.

Kommentera (15)
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.