Jonas Sjöstedt (V) och statsminister Stefan Löfven.
1 av 3
Jonas Sjöstedt (V) och statsminister Stefan Löfven. - Foto: JONAS EKSTROMER / TT
Vänsterpartiet krävde satsning på fattiga barns sommarlov.
2 av 3
Vänsterpartiet krävde satsning på fattiga barns sommarlov. - Foto: TT NYHETSBYRÅN
Regeringen avsätter 200 miljoner i sommarlovssatsning.
3 av 3
Regeringen avsätter 200 miljoner i sommarlovssatsning. - Foto: JONAS EKSTROMER / TT

Nu satsar regeringen stort – på sommarlovet

200 miljoner kronor ska göra lovet bättre för fattiga barn.


Vänsterpartiet har krävt att regeringen satsa mer på sommarlovet. I budgetförhandlingar har de fått igenom en "sommarlovssatsning", skriver Sveriges Radio.

Pengarna ska göra det möjligt för kommunerna att erbjuda gratis aktiviteter för barn på somrarna. Tanken är att det ska göra det möjligt för fattiga barn att delta i aktiviteter.

– Det kan vara en kommun där det finns många barn och ungdomar som inte har nån bra aktivitet på sommarlovet. Den kommunen får stöd av staten för att ordna kollon eller för att hjälpa föreningar som har bra verksamhet att ordna dagläger till exempel, säger Jonas Sjöstedt till Sveriges Radio.


Bildkälla: TT

Satsningen ska börja redan nästa år och pågå fram till 2019, den omfattar barn i åldrarna 6 till 15 år. 200 miljoner kronor per år har avsatts till satsningen i regeringens budget.

– Alla reformer i budgeten är finansierade till sista kronan och vi gör det bland annat genom att justera skatten för arbetsgivare när man anställer unga. Men det har varit ett bekymmer under förhandlingarna att regeringen har varit helt ovillig att höja kapitalskatterna och de skatter som går på de allra rikaste i samhället. Där tror jag att vi har en jätteutmaning inför nästa års budgetförhandling, säger Jonas Sjöstedt till Sveriges Radio.

/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Borde sommarlovsaktiviteter vara gratis?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Man dömd till sju års fängelse för barnvåldtäkt

Uppgifter: Israel ska ha attackerat mål i Iran

1 timme sedan
Projektiler från Israel ska ha träffat mål i Iran, uppger en amerikansk källa för ABC News. Angreppets omfattning framgår inte.

Nu börjar världshistoriens största val

1 timme sedan
En tiondel av mänskligheten kan delta när världens största val nu inleds. Men frågan är vilka möjligheter indierna har vid urnorna. Det ses som givet att premiärminister Narendra Modi behåller makten. Människor är benägna att rösta bort demokrati om de får säkerhet i utbyte. Och det är så de uppfattar honom, säger Indienexperten Sten Widmalm.

Bank nekade gravid provanställning

1 timme sedan
En kvinna som sökte anställning i kundtjänsten till en bank nekades provanställning på grund av graviditet.

Två gripna efter skottlossning

1 timme sedan
En man och en kvinna i 40-årsåldern greps under natten till fredagen efter en skottlossning mot en port i centrala Sundsvall. Enligt polisen är det enstaka händelse utan koppling till gängkonflikter.

Över hundra döda i stora översvämningar

1 timme sedan
Flera dagars kraftiga översvämningar i Pakistan och Afghanistan har krävt minst 130 liv.