Lördag 23 Okt
Stockholm

Nu satsar regeringen stort – på sommarlovet

Jonas Sjöstedt (V) och statsminister Stefan Löfven.
1 av 3
Jonas Sjöstedt (V) och statsminister Stefan Löfven. Foto: JONAS EKSTROMER / TT
Vänsterpartiet krävde satsning på fattiga barns sommarlov.
2 av 3
Vänsterpartiet krävde satsning på fattiga barns sommarlov. Foto: TT NYHETSBYRÅN
Regeringen avsätter 200 miljoner i sommarlovssatsning.
3 av 3
Regeringen avsätter 200 miljoner i sommarlovssatsning. Foto: JONAS EKSTROMER / TT

200 miljoner kronor ska göra lovet bättre för fattiga barn.

Kommentera (5)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Vänsterpartiet har krävt att regeringen satsa mer på sommarlovet. I budgetförhandlingar har de fått igenom en "sommarlovssatsning", skriver Sveriges Radio.

Pengarna ska göra det möjligt för kommunerna att erbjuda gratis aktiviteter för barn på somrarna. Tanken är att det ska göra det möjligt för fattiga barn att delta i aktiviteter.

– Det kan vara en kommun där det finns många barn och ungdomar som inte har nån bra aktivitet på sommarlovet. Den kommunen får stöd av staten för att ordna kollon eller för att hjälpa föreningar som har bra verksamhet att ordna dagläger till exempel, säger Jonas Sjöstedt till Sveriges Radio.


Bildkälla: TT

Satsningen ska börja redan nästa år och pågå fram till 2019, den omfattar barn i åldrarna 6 till 15 år. 200 miljoner kronor per år har avsatts till satsningen i regeringens budget.

– Alla reformer i budgeten är finansierade till sista kronan och vi gör det bland annat genom att justera skatten för arbetsgivare när man anställer unga. Men det har varit ett bekymmer under förhandlingarna att regeringen har varit helt ovillig att höja kapitalskatterna och de skatter som går på de allra rikaste i samhället. Där tror jag att vi har en jätteutmaning inför nästa års budgetförhandling, säger Jonas Sjöstedt till Sveriges Radio.

Borde sommarlovsaktiviteter vara gratis?
Tack för din röst!
Kommentera (5)
Kopiera länk
Dela