Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Så många SD-politiker har lämnat uppdragen

- 22/09/2015, 08:42
Många lämnar.
1 av 4

Många lämnar.

TT

Problem för Jimmie Åkessons parti.
2 av 4

Problem för Jimmie Åkessons parti.

TT

Var sjunde politiker har klivit av.
3 av 4

Var sjunde politiker har klivit av.

TT

Mycket ska bero på interna konflikter.
4 av 4

Mycket ska bero på interna konflikter.

TT

Stora problem med avhopp.

Sverigedemokraterna fortsätter att ha stora problem med att deras politiker helt enkelt hoppar av. Faktum är att man mister närmare fem kommunpolitiker i veckan, det skriver tidskriften Expo i ett kommande nummer.

Bild: TT

Av 1 324 kommunpolitiker har 186 ordinarie ledamöter och 78 ersättare hoppat av sina uppdrag, vilket motsvarar var sjunde lokalpolitiker. Sammanlagt har det, enligt Expo, lett till att 35 stolar står tomma – och att det sitter ett antal politiska vildar på SD-mandat runt om i landet.

Bild: TT

Flera av avhopparna pekar på interna maktkamper och konflikter som en anledning till avhoppen.

– Vi har lämnat Sverigedemokraterna för att vi förstått att partiet inte sköts bra. I Trelleborg har de inte lyft några politiska frågor utan allt handlar bara om politiska arvoden, säger Trelleborgspolitikern Jan Larsson, som gått över till Moderaterna, till Expo.

Under 2014 hoppade fler än 100 Sverigedemokrater av sina uppdrag, vilket ledde till 23 stycken tomma stolar runt om i landet.