Partiledarna.
1 av 19
Partiledarna. - Foto: tt bild
Jonas Sjöstedt.
2 av 19
Jonas Sjöstedt. - Foto: tt bild
De rödgröna partiledarna.
3 av 19
De rödgröna partiledarna. - Foto: tt bild
Löfven och Fridolin.
4 av 19
Löfven och Fridolin. - Foto: tt bild
Jimmie Åkesson.
5 av 19
Jimmie Åkesson. - Foto: tt bild
Löfven, Fridolin och Sjöstedt.
6 av 19
Löfven, Fridolin och Sjöstedt. - Foto: tt bild
Stefan Löfven.
7 av 19
Stefan Löfven. - Foto: tt bild
Alliansen.
8 av 19
Alliansen. - Foto: tt bild
9 av 19
- Foto: tt bild
10 av 19
- Foto: tt bild
11 av 19
- Foto: tt bild
12 av 19
- Foto: tt bild
13 av 19
- Foto: tt bild
14 av 19
- Foto: tt bild
15 av 19
- Foto: svtplay
16 av 19
- Foto: tt bild
17 av 19
- Foto: tt bild
18 av 19
- Foto: tt bild
19 av 19
- Foto: tt bild

12 saker som hände under kvällens partiledardebatt

Flyktingarna, jobbet och Decemberöverenskommelsen. Här är allt du behöver veta om kvällens partiledardebatt.


1. Regeringens budget kommer att gå igenom

Moderatledaren Anna Kinberg Batra menar att hon inte kommer att vilja bryta ut olika förslag i den rödgröna budgeten. Därmed innebär det i praktiken att Stefan Löfven kommer att få igenom sin budget som han har utarbetat med Miljöpartiet och Vänsterpartiet.

Bild:TT

2. Jimmie Åkesson vill ha nyval

"Allt de borgerliga partierna säger här i kväll är meningslöst", sa Jimmie Åkesson, som menar att Decemberöverenskommelsens död inte betyder någonting om inte Allians-partierna är beredda att göra något konkret för att stoppa regeringens politik.

Bild:TT

3. Det blir ingen ombildning av regeringen

Stefan Löfven vill inte fimpa Miljöpartiet och bilda en helsosseregering. "Det ligger inte på dagordningen", sa statsministern under debatten.

Bild:TT

4. Sen sa Löfven "käbbel". Ingen kunde riktigt hantera det.

5. Het debatt om flyktingfrågan.

Jimmie Åkesson målade upp en bild av välfärdskollaps, att gränserna fallit och… wait for it… att flyktingarna inte ska komma hit utan hjälpas på plats. Men Löfven menade att Sverigedemokraternas budget är ett större hot mot välfärden än flyktingströmmen.

6. Regeringen fick hård kritik av Kinberg Batra...

Att något måste göras är vi överens om, men det krävs konkreta förslag från regeringen för att klara av situationen, menade moderaternas Anna Kinberg Batra. Gustav Fridolin svarade med att det behövs åtgärder inom skola och att göra det lättare för folk att få jobb. Det underkändes av Kinberg Batra, som vill ha håradere gränskontroll och bättre effektivitet i handläggningen.

Bild:TT

7. …och av Ebba Busch Thor

"Ni vill sätta flyktingfrågan på dagordningen, men ni säger inte hur", röt Ebba Busch Thor från Kristdemokraterna. Stefan Löfven beskyllde henne för faktafel och ville ha en bred uppgörelse i riksdagen om hur flyktingfrågan ska hanteras. Ebba Busch Thor var inte ett dugg nöjd med det svaret. Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt menade att Alliansens förslag skapar fler problem än vad de löser.

Bild:TT

8. Jimmie vill inte ha hit folk alls.

Tillflödet måste stoppas nu, sa Jimmie Åkesson, som menar att flyktingmottagandet är omöjligt. Men Gustav Fridolin menar att Sverige har lyckats förr, och kan lyckas igen. "Vi ska inte prata om vilka rakbladsstängel vi ska köpa in, vilken tårgas polisen ska kasta på flyktingarna, och vilka flyktingar vi ska slå", sa Fridolin.

Bild:TT

9. Bostadsfrågan blev som vanligt hot hot hot

Att det behövs byggas är alla överens om. Men hur det ska gå till är partierna inte helt överens om. Alliansen vill göra det lättare att bygga bostäder genom att lätta på regelerna, medan de rödgröna vill satsa riktade pengar och subventionera byggindustrin.

Bild:TT

10. Hur ska arbetslösheten minska?

Här var det ungefär same old. Alliansen beskyller regeringen för att vilja göra det dyrare och svårare att jobba och att anställa. Regeringen höll inte med. Jimmie Åkesson säger att alla är sämst. Ah, ni kan det här nu.

Bild:TT

11. Hård debatt om klimatet

Det blev inte så mycket snack om växthuseffekt, utan mest om hur folk ska komma till jobbet och tyskarna gör just nu. Centerpartiets Anders W Jonsson och Miljöpartiets Gustav Fridolin drabbade samman. Jonsson menar att regeringens politik slår mot landsbygden genom höjd bensinskatt. Folkpartiets Jan Björklund anser att kärnkraft är lösningen, men Fridolin höll inte med. Men även Jonas Sjöstedt kritiserade regeringen och Vattenfalls försäljning av tysk kolkraft till privata företag. Gustan Fridolin stod mellan Sjöstedt och Löfven såg fett obekväm ut.

Bild:TT

12. Sverige lär inte gå med i Nato

Kristdemokraterna och Centerpartiet vill gå med i Nato. Men något stort stöd i riksdagen lär förslaget inte få, regeringen och Sverigedemokraterna är verkligen inte sugna på ett svenskt Nato-medlemsskap, något som blev väldigt tydligt. Det blev ett hårt ordutbyte mellan Jimmie Åkesson och Ebba Busch Thor, och även Jonas Sjöstedt gick in och försvarade att Sverige inte ska gå med i Nato.

Bild:TT

/
SVT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
var det en bra debatt?
Tack för din röst!