Flyktinguppgörelsen presenterades gemensamt av partierna.
1 av 2
Flyktinguppgörelsen presenterades gemensamt av partierna. - Foto: TT
Alla riksdagspartier utom Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna var med på uppgörelsen
2 av 2
Alla riksdagspartier utom Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna var med på uppgörelsen - Foto: TT

Här är svenskarnas dom för flyktinguppgörelsen

Svenska folket godkänner med viss tvekan flyktinguppgörelsen i en ny Sifoundersökning. Men många har dålig koll på vad den egentligen innebär.


Sifo har frågat svenska folket vad de tycker om den nya flyktinguppgörelsen. Och de verkar tycka att den är okej. Men få vet faktiskt vad den handlar om, enligt Svenska Dagbladet.

Sex av tio säger att de inte har någon, eller bara lite koll på innehållet. Trots det svarar de flesta rätt även Sifos kunskapsfrågor och verkar ha fattat att det handlar om tillfälliga uppehållstillstånd och att kommunerna ska tvingas ta större ansvar.

Vare sig man har koll eller inte, verkar gemene man tycka att uppgörelsen är helt okej. Fyra av tio tycker att uppgörelsen är ganska bra eller mycket bra, och ungefär lika många tycker att den är varken bra eller dålig.

Bildkälla: TT

Marie Demker är expert på svensk flyktingopinion och professor på Göteborgs Universitet. Hon tolkar det som att väljarna helt enkelt tycker att det är skönt att partierna kommit överens överhuvudtaget.

– Det här är en överenskommelse som i många avseenden är icke-ideologisk. Så blir det när sex partier ska enas. Erfarenhetsmässigt vet vi att många tycker att det är viktigt i sig att komma överens i besvärliga situationer, snarare än exakt vad innehållet blir, säger hon till Svenska Dagbladet.

De som ogillar den är alltså få, men både vänsterpartister och sverigedemokrater sticker ut som missnöjda. Alltså väljare till de två partier som inte deltog i uppgörelsen.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Avblåst strejkhot – men kan ändå påverka

1 timme sedan

Styrande partiet vinner i Kroatien

1 timme sedan
Det styrande konservativa partiet HDZ med premiärminister Andrej Plenkovic i spetsen vinner parlamentsvalet i Kroatien.

Explosion i trapphus i Göteborg

2 timmar sedan
En explosion har inträffat i trapphuset i ett flerfamiljshus i centrala Göteborg. Ingen person är skadad och de materiella skadorna beskrivs som små.

Nya amerikanska oljesanktioner mot Venezuela

3 timmar sedan
Bara ett halvår efter vissa lättnader drar USA åter åt den venezuelanska oljekranen.

Nu är mördarsniglarna tillbaka – ovanligt tidigt

igår 22:42
Redan i april har mördarsniglarna börjat dyka upp på flera platser, och enligt snigelexperten Ted von Proschwitz finns det mycket som talar för ett snigelår. Här får du veta hur du minimerar risken för sniglar i trädgården.

Bidens minister friades i riksrättsåtalet

igår 22:30
Alejandro Mayorkas, USA:s minister med ansvar för inrikes säkerhet, friades i det riksrättsåtal som bara levde under en knapp halvdags sittning i senaten.