Frankrikes president François Hollande bad EU-medlemsstaterna om hjälp i kampen mot IS.
1 av 3
Frankrikes president François Hollande bad EU-medlemsstaterna om hjälp i kampen mot IS. - Foto: TT / TT
Sverige och samtliga EU-länder säger ja till att hjälpa Frankrike i kriget mot IS.
2 av 3
Sverige och samtliga EU-länder säger ja till att hjälpa Frankrike i kriget mot IS. - Foto: Gunnar Ask/SCANPIX
Sveriges inrikesminister Anders Ygeman.
3 av 3
Sveriges inrikesminister Anders Ygeman. - Foto: TT

Sverige säger ja till militär insats mot Islamiska staten

Frankrikes förfrågan om militär hjälp i kampen mot IS besvarades snabbt med ett enat ja. Av Sverige och samtliga EU-länder.


Vad innebär EU-artikeln?

Artikel 42.7 i Lissabonfördraget säger:

”Om en medlemsstat skulle utsättas för ett väpnat angrepp på sitt territorium, är de övriga medlemsstaterna skyldiga att ge den medlemsstaten stöd och bistånd med alla till buds stående medel i enlighet med artikel 51 i Förenta nationernas stadga. Detta ska inte påverka den särskilda karaktären hos vissa medlemmars säkerhets- och försvarspolitik.”

– Det är en terrorhandling och de som står för den måste bekämpas, säger Sveriges försvarsminister Peter Hultqvist enligt Expressen.

François Hollande berättade i ett tal för parlamentet i går att Frankrike är i krig efter terrorattacken i Paris och att Frankrike behöver hjälp av samtliga EU-länder. Han hänvisade även till en artikel i EU-fördraget.

– Artikeln handlar om solidaritet i termer att man gemensamt ska sluta upp bakom en angripen EU-stat, säger Jacob Westberg, lektor i säkerhetspolitik och strategi vid Försvarshögskolan.

Hur hjälpen kommer att se ut är inte klart. Det är någonting som Sveriges regering måste besluta om. Den artikeln som nämns tidigare i artikeln har dessutom aldrig någonsin behövts agera efter.

Sveriges inrikesminister Anders Ygeman meddelar att svenskt stöd till Frankrike får avgöras beroende på hur hjälpen de vill ha ser ut. Han uttalade sig efter utrikesnämndens möte i Stockholm i dag, skriver Expressen.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Soldater från flera länder ska skydda OS i Paris

ICJ beordrar Israel att förhindra svält i Gaza

Internationella domstolen i Haag, ICJ, beordrar Israel att vidta brådskande åtgärder för att förhindra en svältkatastrof på Gazaremsan.

Så går det för nätläkarna Kry, Min Doktor och Doktor24

Kry förlorade nästan två miljarder i årstakt. Men bolagets vd kallar det för en "jättebra position" i sitt pressmeddelande. Och sedan dess har det vänt uppåt, säger man. Flera konkurrenter har också goda nyheter. Nyheter24 har tittat närmare på nätläkarna.

Fler döms för påskupploppen i Malmö

Ytterligare sex personer döms för inblandning i påskupploppen 2022, rapporterar P4 Malmöhus.

Populära pålägg återkallas – kan innehålla listeria

Axfood återkallar två pålägg efter att listeria upptäckts vid en rutinkontroll.

Ryskt militärplan i krasch utanför Krim

1 timme sedan
Ett ryskt militärplan har kraschat ned i vattnet utanför ockuperade Krim, meddelar den av Ryssland tillsatte guvernören i Sevastopol, Michail Razvozjajev.