​Åkesson ljög – tog kontakt med SD när nazist var partiledare

- 28/11/2015, 12:41 -
Nu avslöjas att Jimmie Åkesson ljugit.
1 av 2

Nu avslöjas att Jimmie Åkesson ljugit.

tt bild

Men nya uppgifter visar att nazistledaren inte var något hinder för Åkesson att söka kontakt med partiet.
2 av 2

Men nya uppgifter visar att nazistledaren inte var något hinder för Åkesson att söka kontakt med partiet.

tt bild

Nya uppgifter visar svart på vitt att den nazistanknutne SD-ledaren Anders Klarström inte var något hinder för att Jimmie Åkesson skulle ansluta sig till Sverigedemokraterna.

Under alla år har Jimmie Åkesson hävdat att han gick med i Sverigedemokraterna 1995, först efter att nazist-anknutna Anders Klarström hade avgått som partiledare.

Men nya uppgifter visar att nazistledaren inte var något hinder för Åkesson att söka kontakt med partiet. I en skrift, som Åkesson skrev 1997, menade han att hans egna förening Ung Höger, beslöt sig för att gå in i SDU redan 1994, skriver Expo Idag.

Detta innebär att Jimmie Åkesson i så fall skulle ha ljugit i tidigare intervjuer och i sin självbiografi Satis Polito. Åkesson har tidigare menat att han kände att han ville gå med i partiet först när Mikael Jansson blev partiledare 1995. Något som alltså inte stämmer.

Bild:TT

"Första kontakten med SD hade vi någon gång i december samma år (1994, reds anm), och under ett möte på nyårsafton beslöt vi oss för att börja arbeta partipolitiskt, och att en lokal SDU-avdelning så småningom skulle bildas", skriver Jimmie Åkesson i sin skrift från 1997.

Jimmie Åkesson själv vägrar att kommentera uppgifterna. Men SD:s pressekreterare Christian Krappedal menar att uppgifterna stämmer.

– Jimmie Åkesson sökte kontakt med partiet efter valet 1994. Medlem blev han våren/försommaren 1995. Det går givetvis att kontrollera genom att gå tillbaka till äldre artiklar, säger Krappedal till Nyheter24.

Under Klarströms partiledarskap samarbetade SD med aktiva nazister och hade gruppen Vitt Ariskt Motstånd som livvakter. Klarström hade sina rötter i nazistiska Nordiska Rikspartiet.