Stockholm

Fullständigt kaos direkt på Sverigedemokraternas stormöte

Sverigedemokraternas partisekreterare Richard Jomshof.
1 av 2
Sverigedemokraternas partisekreterare Richard Jomshof. Foto: SVTPLAY
SD:s landsdagar pågår i Lund.
2 av 2
SD:s landsdagar pågår i Lund. Foto: Nyheter24

Sverigedemokraterna ska besluta om sin politik på Landsdagarna i Lund, men redan efter några minuter kom skarp kritik mot partiets interndemokrati.


Läs mer

Det blev en turbulent inledning på Sverigedemokraternas Landsdagar i Lund på fredagen. Redan efter några minuter kom diskussionerna om interdemokratin igång.

– Vi har alltså en dagordning som inte är stadgenlig, sa partistyrelseledamoten Hanna Wigh från talarstolen. Wigh är en av dem som inte föreslås väljas om när en ny partistyrelse ska väljas under lördagen.

– Vi måste ha ordning och reda här, svarade då en märkbart upprörd Richard Jomshof, partisekreterare i Sverigedemokraterna.

Bild: SVTPLAY

Det gick till och med så långt att mötets ordförande Stefan Jakobsson hotade att upplösa Landsdagarna för att partistyrelsen skulle kunna formulera ett svar på kritiken.

– Att ha den här diskussionen inför Landsdagarna och media är inte rättssäkert, menade Jomshof.

– Det är inte lätt att ställa sig upp och säga att det här ser tokigt ut. Man slår ner hårt på dem som vågar ifrågasätta, sa Hanna Wigh senare till SVT.

Kritiken gällde motioner som uteblivit i dagordningen, och att det inte verkar bli någon diskussion om uteslutandet av ungdomsförbundet SDU. SDU:s före detta ordförande Gustav Kasselstrand är portad från kongressen och tvingas följa debatten via nätet. Men han är mycket upprörd över Richard Jomshofs uppträdande.

– Om partiet har stöd bland medlemmarna för sin DDR-liknande utrensningskultur, varför prövas den inte på stämman? säger Kasselstrand till Nyheter24.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.