Sverigedemokraternas partisekreterare Richard Jomshof.
1 av 2
Sverigedemokraternas partisekreterare Richard Jomshof. - Foto: SVTPLAY
SD:s landsdagar pågår i Lund.
2 av 2
SD:s landsdagar pågår i Lund. - Foto: Nyheter24

Fullständigt kaos direkt på Sverigedemokraternas stormöte

Sverigedemokraterna ska besluta om sin politik på Landsdagarna i Lund, men redan efter några minuter kom skarp kritik mot partiets interndemokrati.


Det blev en turbulent inledning på Sverigedemokraternas Landsdagar i Lund på fredagen. Redan efter några minuter kom diskussionerna om interdemokratin igång.

– Vi har alltså en dagordning som inte är stadgenlig, sa partistyrelseledamoten Hanna Wigh från talarstolen. Wigh är en av dem som inte föreslås väljas om när en ny partistyrelse ska väljas under lördagen.

– Vi måste ha ordning och reda här, svarade då en märkbart upprörd Richard Jomshof, partisekreterare i Sverigedemokraterna.

Bild: SVTPLAY

Det gick till och med så långt att mötets ordförande Stefan Jakobsson hotade att upplösa Landsdagarna för att partistyrelsen skulle kunna formulera ett svar på kritiken.

– Att ha den här diskussionen inför Landsdagarna och media är inte rättssäkert, menade Jomshof.

– Det är inte lätt att ställa sig upp och säga att det här ser tokigt ut. Man slår ner hårt på dem som vågar ifrågasätta, sa Hanna Wigh senare till SVT.

Kritiken gällde motioner som uteblivit i dagordningen, och att det inte verkar bli någon diskussion om uteslutandet av ungdomsförbundet SDU. SDU:s före detta ordförande Gustav Kasselstrand är portad från kongressen och tvingas följa debatten via nätet. Men han är mycket upprörd över Richard Jomshofs uppträdande.

– Om partiet har stöd bland medlemmarna för sin DDR-liknande utrensningskultur, varför prövas den inte på stämman? säger Kasselstrand till Nyheter24.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

IS uppges ha dödat syriska soldater

Sverige återlämnar kranier till Finland

Karolinska institutet (KI) ska överlämna 82 kvarlevor av finländskt ursprung till Finland, har regeringen beslutat.

Netflix krossade förväntningarna

igår 22:16
Netflix krossade marknadens förväntningar under det första kvartalet, visar strömningsjättens delårsrapport.

Soldater varnas efter fylleri på Livgardet

igår 22:10
Tre soldater på Livgardets regemente i Kungsängen varnas av Försvarsmakten efter ett fylleslag en kväll i mars, rapporterar Mitti.

Trump vinnare på dyster New York-börs

igår 22:08
Det går tungt på Wall Street. För femte handelsdagen i rad stängde New York-börsens breda index, S&P 500, på minus – ned 0,2 procent. Det är den längsta svackan sedan i oktober, enligt CNBC.

Svenske miljardärens hustru död

igår 22:08
Julia Rausing, Tetra Pak-arvingen Hans Kristian Rausings andra fru, har avlidit efter en längre tids sjukdom, meddelar familjen i ett uttalande.