Bråket inom Sverigedemokraterna – "Är fel väg att gå"

- 27/11/2015, 18:15 -
1 av 3

tt bild

2 av 3

tt bild

3 av 3

tt bild

Sverigedemokraterna är verkligen inte överens om hur partiet ska styras. Under partiets Landsdagar blev splittringen tydlig.

Under Sverigedemokraternas Landsdagar i Lund blev det under fredagkvällen en het debatt om hur partiet ska styras. Björn Söder använde sin tid i talarstolen för att rikta hård kritik mot partiledningen, och förslaget om att slopa vice- och andra viceordförandeposten. Söder föreslog avslag till partistyrelsens förslag, och därefter gick Jimmie Åkesson själv upp för att kritisera Söder.

Bild:TT

– Anförandet Björn höll bygger på en överdramatiserad bild av vad det här faktiskt handlar om, kontrade Jimmie Åkesson, som anser att förslaget är en anpassning till verkligheten.

Men Björn Söder nöjde sig inte med det svaret.

– Det är uppenbarligen av stor vikt i och med att partiordföranden deltar i debatten. Det här är fel väg att gå. Jag anser inte att det finns anledning att slopa de här posterna, sa Björn Söder i replik.

Under morgonen skedde också en intensiv debatt, då handlade det om det var rätt eller fel att utesluta ungdomsförbundet SDU, utan beslut från kongressen. Den debatten stoppades dock av partiledningen. Många kritiker menar att Sverigedemokraterna är extremt toppstyrt, och att många inte vågar kritisera partiledningen.

– Det är inte lätt att ställa sig upp och säga att det här ser tokigt ut. Man slår ner hårt på dem som vågar ifrågasätta, sa Hanna Wigh tidigare under dagen till SVT.