Åkesson tågar förbi Kinberg Batra i en ny mätning.
1 av 4
Åkesson tågar förbi Kinberg Batra i en ny mätning. - Foto: tt bild
Det visar nya Novus.
2 av 4
Det visar nya Novus. - Foto: TT
Men Ipsos visar på något helt annat.
3 av 4
Men Ipsos visar på något helt annat. - Foto: TT
Men det går riktigt illa för Regeringen i båda undersökningarna.
4 av 4
Men det går riktigt illa för Regeringen i båda undersökningarna. - Foto: tt bild

​Sverigedemokraterna rusar förbi Moderaterna i ny undersökning

Moderaterna backar i en ny undersökning, och blir omsprungna av Sverigedemokraterna. Samtidigt går det riktigt trögt för Socialdemokraterna.


Det fortsätter att gå bra för Sverigedemokraterna. I en ny undersökning, som gjorts av TV4 och Novus, går SD om Moderaterna och blir Sveriges näst största parti.

Sverigedemokraterna ökar med 1,3 procentenheter och lägger sig på 22 procent. Moderaterna backar med 1,2 procentenheter och når endast 21,4.

– I och med att fokus är så mycket på missnöje så blir ett parti som Sverigedemokraterna den uppenbara vinnaren när man kretsar kring utmaningarna och problemen istället för lösningarna, säger Novus VD Torbjörn Sjöström om undersökningen till TV4.

Men samtidigt kommer det en undersökning som visar helt andra siffror. I DN/Ipsos är gapet mellan Moderaterna och SD stort. SD hamnar i den undersökningen bara på 18,9 procent medan Moderaterna lägger sig på 24,1.

Samtidigt ligger Socialdemokraterna kvar på en låg siffra, och får ännu en gång under 25 procent av väljarstödet i både Ipsos och Novus. Bland de mindre partierna är läget till största del oförändrat.

Partisympatierna, enligt TV4/Novus:

Vänsterpartiet: 6,8 (-0,3)

Socialdemokraterna: 24,7 (+0,3)

Miljöpartiet: 5,8 (-0,6)

Centerpartiet: 7 (+/-0)

Kristdemokraterna: 3,5 (-0,3)

Liberalerna: 5,8 (+0,6)

Moderaterna: 21,4 (-1,2)

Sverigedemokraterna: 22 (+1,3)

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Högre försvarsvilja med utländsk bakgrund

Här tvingas Maria Forsblom lämna "Nyhetsmorgon"-studion – mitt i direktsändning

Anders Pihlblad och Maria Forsblom skulle leda tisdagens "Nyhetsmorgon" i TV4. Men mitt under sändningen tvingades den senare lämna studion.

Planen: Dubbelt så mycket el till 2045

År 2045 ska Sverige kunna producera dubbelt så mycket el som i dag, eller 300 TWh. Bland annat med kraftigt utbyggd kärnkraft. Det framgår av regeringens energiproposition, som också innehåller etappmål på vägen dit.

Man jagas för dubbelmord i Nässjö

En man i 35-årsåldern misstänks för dubbelmord i Nässjö, sedan två män hittats döda efter en brand i ett flerfamiljshus i februari.

Pappan bekräftar mord på svensk i Turkiet

1 timme sedan
Pappan till den svenske man som uppges ha dödats i en skottlossning i Turkiet på söndagskvällen bekräftar att hans son blev ihjälskjuten.

Mer fokus på tidiga insatser i adhd-vården

1 timme sedan
Det behöver bli mer fokus på tidiga insatser och individanpassad diagnostisk, i stället för snabbutredningar utan insatser som följer upp, konstaterar Socialstyrelsen i sina nya uppdaterade nationella riktlinjer för vård och stöd till personer med adhd och autism.