Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

​Sverigedemokraterna rusar förbi Moderaterna i ny undersökning

- 17/12/2015, 07:47
Åkesson tågar förbi Kinberg Batra i en ny mätning.
1 av 4

Åkesson tågar förbi Kinberg Batra i en ny mätning.

tt bild

Det visar nya Novus.
2 av 4

Det visar nya Novus.

TT

Men Ipsos visar på något helt annat.
3 av 4

Men Ipsos visar på något helt annat.

TT

Men det går riktigt illa för Regeringen i båda undersökningarna.
4 av 4

Men det går riktigt illa för Regeringen i båda undersökningarna.

tt bild

Moderaterna backar i en ny undersökning, och blir omsprungna av Sverigedemokraterna. Samtidigt går det riktigt trögt för Socialdemokraterna.

Det fortsätter att gå bra för Sverigedemokraterna. I en ny undersökning, som gjorts av TV4 och Novus, går SD om Moderaterna och blir Sveriges näst största parti.

Sverigedemokraterna ökar med 1,3 procentenheter och lägger sig på 22 procent. Moderaterna backar med 1,2 procentenheter och når endast 21,4.

– I och med att fokus är så mycket på missnöje så blir ett parti som Sverigedemokraterna den uppenbara vinnaren när man kretsar kring utmaningarna och problemen istället för lösningarna, säger Novus VD Torbjörn Sjöström om undersökningen till TV4.

Men samtidigt kommer det en undersökning som visar helt andra siffror. I DN/Ipsos är gapet mellan Moderaterna och SD stort. SD hamnar i den undersökningen bara på 18,9 procent medan Moderaterna lägger sig på 24,1.

Samtidigt ligger Socialdemokraterna kvar på en låg siffra, och får ännu en gång under 25 procent av väljarstödet i både Ipsos och Novus. Bland de mindre partierna är läget till största del oförändrat.

Partisympatierna, enligt TV4/Novus:

Vänsterpartiet: 6,8 (-0,3)

Socialdemokraterna: 24,7 (+0,3)

Miljöpartiet: 5,8 (-0,6)

Centerpartiet: 7 (+/-0)

Kristdemokraterna: 3,5 (-0,3)

Liberalerna: 5,8 (+0,6)

Moderaterna: 21,4 (-1,2)

Sverigedemokraterna: 22 (+1,3)