Folkvald sverigedemokrat sprider nazist-musik på Facebook

Han är folkvald politiker. Men på nätet sprider han hat, rasism och nazistisk vit makt-musik.


Musik med nazistiska budskap, rasistiska uttryck och konspirationsteorier. Det är vardagsmat för den som följer SD-politikern Robert Brandts Facebook-flöde. Under en längre tid har Brandt, som sitter som folkvald ersättare för Sverigedemokraterna i Tierps kommunfullmäktige i Uppland, bland annat spridit musik av vit makt-banden Fyrdung och Svensk Ungdom, och även uppgett att han lyssnar på vit makt-bandet Storm.

Men det är inte allt. Brandt har även använt grova könsord och nedsättande språk om minoriteter i flera statusuppdateringar, och spridit memes om att Regeringen "byter ut svenska folket", en vanligt förekommande konspirationsteori i högerextrema kretsar. Under en fotbollsmatch mellan Sverige och Japan klagade han på "jävla sneögon".


När Nyheter24 ringer upp Brandt för att få en kommentar så blir samtalet kort. Till en början nekar han till att han har delat musiken, och till slut lägger han på luren efter att ha fått frågor om lämpligheten i att dela vit makt-musik.

"Syftet är att sprida nazistisk ideologi"

Stiftelsen Expo, som jobbar med att utbilda om nazism och främlingsfientlighet på svenska skolor, menar att just de band vars musik Brandt har delat helt enkelt är nazistisk vit makt-musik.

– Fyrdung, Storm och Svensk ungdom är nazistiska grupper, vit makt-musik. Det är nazistisk propaganda, med syfte att sprida nazistiskt ideologi helt enkelt, säger Jonathan Leman, utbildare på stiftelsen Expo, till Nyheter24.

"Kommer titta närmare på detta"

Och från Sverigedemokraternas centrala organisation ser man mycket allvarligt på Brandts liv på nätet.

– De uppgifter du delgivit mig är naturligtvis förkastliga, och ligger inte på något sätt i linje med partiets grundläggande ideologi, således inte heller något som vi accepterar eller ställer oss bakom. Det finns därför anledning att internt titta närmare på detta i enlighet med den arbetsordning och den process vi anammar i ärenden som detta, säger Henrik Gustafsson på SD:s pressavdelning till Nyheter24.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!