Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Åkesson öppnar för att SD kan vika sig i invandringspolitiken

- 10/02/2016, 15:35
Jimmie Åkesson vill verkligen samarbeta med Moderaterna.
1 av 3

Jimmie Åkesson vill verkligen samarbeta med Moderaterna.

tt bild

Så pass mycket att han kan kompromissa om hjärtefrågan.
2 av 3

Så pass mycket att han kan kompromissa om hjärtefrågan.

TT bild

Dvs att hålla folk borta från Sverige.
3 av 3

Dvs att hålla folk borta från Sverige.

tt bild

SD vill samarbeta med Moderaterna. Och man är beredda att göra ändringar i sin egen politik.

En gemensam Alliansbudget kan räkna med ja från Sverigedemokraterna. Men SD-ledaren Jimmie Åkesson garanterar inget stöd efter det, då krävs förhandlingar.

– Vi kan se till så att vi fäller regeringen. Men vill man sedan ha vårt stöd under sin tid vid regeringsmakten måste man vara beredd att förhandla med oss. Alliansen kan inte räkna med något ovillkorligt stöd, säger Åkesson i en intervju med TT.

Svänger i integrationsfrågan

I SD:s budgetmotion i höstas hade partiet en finansiering för sin politik på 59 miljarder och mer än hälften av det var stora neddragningar på invandring och integration. Integrationspolitiken skulle slopas. Nu säger Åkesson att integrationspolitiken blir "extra viktig" framöver och att partiet är berett att förhandla även om stora integrationssatsningar.

– Absolut, vi är beredda att ta det ansvar som krävs.

Men SD tror inte på borgerliga särlösningar som lägre ingångslöner för nyanlända eller instegsjobb. Snarare generella skattelättnader. Och Jimmie Åkesson öppnar för att SD kan göra förändringar i sin politik för att kunna samarbeta med Moderaterna.

– Vi är inte beredda att anamma deras integrationspolitik, vi har vår och man kanske kan mötas någonstans på halva vägen.