Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
50
reaktioner idag

KD vill stoppa graffitiväggar i Stockholm – får hård kritik

Ja eller nej till lagliga graffitiväggar? Det är en fråga som delar Stockholm just nu. Kristdemokraterna vill stoppa väggarna, men får hård kritik av konstorganisationen Graffitifrämjandet.

Erik Slottner (kd) vill stoppa planerna på lagliga graffitiväggar i Stockholm.

Men han får hård kritik av föreningen Graffitifrämjandet.

De menar att graffiti kan göra Stockholm till en mer attraktiv stad.

Just nu pågår det en intensiv debatt om lagliga graffitiväggar i Stockholm. En av de som hårdast driver frågan om att stoppa de lagliga väggarna som just nu planeras i staden är Kristdemokraternas Erik Slottner.

– Anmälningarna om klotter i Stockholm har ökat lavinartat. Man kan inte blunda för att den rödgröna majoritetens förändrade förhållningssätt till graffiti har påverkat en del, säger Slottner till Nyheter24.

Bild: TT

Nu i veckan kommer ett nytt förslag med planerade lagliga väggar på Södermalm presenteras. Slottner menar att fria väggar kostar, och att vem som helst kan måla utan att någon har beställt konstverket.

– Att just en kategori av konstverk ska få målas hur som helst utan någon som helst organisering för skattebetalarnas pengar, det är inget jag ställer mig bakom.

Men han får hård kritik av Hugo Röjgård, ordförande för konstorganisationen graffitifrämjandet, som menar att kristdemokraterna i Stockholm kommer med samma kritik som de alltid gjort.

– De försöker få det att låta som att vem som helst ska få måla var som helst, och så är det ju inte. Det är klart att man måste jobba med skadegörelse, samtidigt som det ska finnas platser man kan måla, säger Röjgård till Nyheter24.

I ett pressmeddelande skriver Kristdemokraterna att Stockholms rykte som "ren, snygg och attraktiv stad" hotas om väggarn blir verklighet. Det håller inte Röjgård med om.

– Om man ser till andra stora städer som framställs som häftiga kulturstäder där det händer grejer, som Berlin, London, Paris, så finns det öppna väggar, gatukonst och graffiti. Så det finns inget som tyder på att man inte skulle bli en attraktiv stad, säger Röjgård.

Bild:TT

Men Slottner tycker inte det är rimligt att jämföra Stockholm och Berlin på det viset.

– Berlin är en annan typ av stad, det är svårt att jämföra. Där finns det miljöer som lämpar sig bättre för den här typen av konstuttryck. Graffiti är en konstform, men den måste behandlas som alla andra konstformer. Det som många från Graffitifrämjandet och andra organisationer vill ha är en typ av särbehandling. Det är det jag vänder mig mot, säger Erik Slottner.

Är lagliga graffitiväggar en bra idé?

Mer:

Titta bubbisen – här är Morran som graffitimålning