Måndag 8 Aug
Stockholm

LUF Västs nya förslag: Låt män genomgå juridisk abort

Liberlala ungdomsförbundet Väst tycker män ska få avsäga sig faderskapet.
1 av 3
Liberlala ungdomsförbundet Väst tycker män ska få avsäga sig faderskapet. Foto: LUF / TT
Marcus Nielsen, distriktsordförande LUF Väst.
2 av 3
Marcus Nielsen, distriktsordförande LUF Väst. Foto: LUF Väst
Ungdomsförbundet vill att fadern ska kunna avsäga sig ansvaret och hela faderskapet till barn, under samma tid som den gravida kan göra abort.
3 av 3
Ungdomsförbundet vill att fadern ska kunna avsäga sig ansvaret och hela faderskapet till barn, under samma tid som den gravida kan göra abort. Foto: TT

Liberala ungdomsförbundets distrikt Väst har ett nytt förslag. Ungdomsförbundet vill införa en lag som gör det möjligt för män att göra "abort".

Kommentera (10)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

De lokala Liberala ungdomsförbunden fortsätter att komma med uppmärksammade förslag. Nyligen var det LUF Stockholms förslag som rörde incest och nekrofili. Den här gången handlar det om abort.

Liberala ungdomsförbundet Väst har röstat igenom ett förslag som handlar om att pappan ska ha möjlighet att genomgår en så kallad juridisk abort. Något som Borås Tidning skrivit om.

Det innebär att om en kvinna blir abort kan fadern avsäga sig faderskapet under lika lång tid som kvinnan kan göra abort.

– Det här handlar framför allt om att få igång en debatt om mäns roll vid födsel och graviditet, om vad män har för rättigheter och skyldigheter, säger Marcus Nielsen, disktriktsordförande i LUF Väst, till Nyheter24.

Han berättar att det var tjejer som stod bakom den motion som sedan röstades igenom.

– Jag tycker det är viktigt att framhäva att det här är ett förslag som är framlagt av tjejer, säger han.

Kritiken mot förslaget handlar bland annat om att det skulle bli ett sätt för män att pressa kvinnor till att göra abort.

– Vi tycker förstås att en medicinsk abort alltid ska bara kvinnans beslut, säger Marcus Nielsen.

Hur det skulle fungera i praktiken är inte klart. Skulle en juridisk abort gälla för alltid, eller skulle en man som avsade sig sitt faderskap kunna få tillbaka det om han ändrade sig efter att barnet fötts? Det har inte LUF Väst tagit ställning till.

– Vi har inte diskuterat riktigt om man ska ha nån typ av ångerrätt, men generellt sett tycker jag låter konstigt. Det ska inte vara någon slapp lagstiftning, säger Marcus Nielson.

Moderpartiet Liberalerna ställer sig inte bakom det lokala ungdomsförbundets förslag.

– Det är inget som Liberalerna stödjer, vi tycker att nuvarande lagstiftning är bra som den är, säger Eric Aronsson, pressekreterare för Liberalerna, till Nyheter24.

Borde det finnas juridisk abort?
Tack för din röst!
Kommentera (10)
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.