Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
74
reaktioner idag

Sverigedemokrater har sämre människosyn än andra

Sverigedemokraterna tror att de flesta människor är onda och att "svenskt ursprung" är en förutsättning för att kunna vara svensk. Det visar ny svensk forskning.

Sverigedemokraternas väljare tror i större grad att folk är onda och egoister än andra människor.

Det visar ny svensk forskning från Södertörns högskola.

SD:s väljare sticker ut i undersökningen, eftersom de i högre grad anser att man måste ha ”genuint svenskt ursprung” för att kunna ses, som svensk, och att det finns fler onda än goda människor i världen.

Enligt rapporten har ungefär 30 procent av väljarna ett tankemönster som gör att de skulle kunna rösta på SD.

Sverigedemokraternas väljare tror i större grad att folk är onda och egoister än andra människor. Det visar ny svensk forskning från Södertörns högskola.

SD:s väljare sticker ut i undersökningen, eftersom de i högre grad anser att man måste ha ”genuint svenskt ursprung” för att kunna ses, som svensk, och att det finns fler onda än goda människor i världen.

– Vår forskning visar att människosynen och basala värderingar har stor betydelse för hur folk röstar. Människosynen och bristande tillit är det som mest skiljer SD-orienterade väljare från övriga partisympatisörer, säger projektledaren Maria Sandgren till sajten Statskoll.

Enligt rapporten har ungefär 30 procent av väljarna ett tankemönster som gör att de skulle kunna rösta på SD. De resterande 70 procenten har dock ett tankemönster som gör att de inte lär rösta på Sverigedemokraterna, skriver Statskoll.

Undersökningen visade också att vissa som röstar på Kristdemokraterna, Moderaterna eller Socialdemokraterna har en världsuppfattning som ligger nära SD-väljarnas. Dock har människor som ligger till vänster oftare en positivare människosyn än andra.

Har du fin människosyn?

Mer:

SD-Kvinnor: Det är inte tryggt att vara kvinna i Sverige längre